Account
Logo
Zoeken
19.2 °C
Vrouw steelt droge worsten om het weekend door te komen

Vrouw steelt droge worsten om het weekend door te komen

ma 8 april 2024, 13.50 uur

LEEUWARDEN - Tot twee keer toe stal een inwoonster van Drachten (56) in oktober vorig jaar droge worsten bij een winkel aan de Noorderbuurt in Drachten. Maandag zei de vrouw tegen de politierechter dat ze dacht dat er in die winkel geen camera’s hingen. Dat bleek een vergissing te zijn: de winkeleigenaar had op camera gezien dat de vrouw de worsten in de tas deed.

"Nu is het borreltijd"

Waarom ze nu juist droge worsten stal, wilde de rechter weten. "Daar kan ik in ieder geval het weekend mee door", antwoordde de Drachtster. "Het kwam in eerste instantie een beetje over als, nu is het borreltijd", reageerde de rechter. "Het was niet voor de borrel, ik had geen geld voor de borrel", aldus de verdachte.

Bedrag elke week in tweeën

De vrouw stond onder bewind en ze zat krap bij kas. Ze slaagde er indertijd niet in om tot het eind van de week rond te komen met het bedrag dat de bewindvoerder wekelijks naar haar overmaakte. Dat is nu beter geregeld: ze krijgt hetzelfde bedrag, maar dan in tweeën, op maandag en vrijdag. En ze heeft een andere mentor en een andere bewindvoerder.

'Ik maakte mijn post niet open’

Degenen die eerder waren aangewezen om haar te ondersteunen deden dat volgens haar niet naar behoren. De vrouw liep in een proeftijd. Ze was vaker veroordeeld, ook voor winkeldiefstallen. Ze had vier weken voorwaardelijke gevangenisstraf boven haar hoofd hangen. Ook dat wist ze niet. "Ik maakte mijn post niet open".

Liever 1000 uur taakstraf

Ze heeft, vanwege niet betaalde boetes, een week in de vrouwengevangenis in Zwolle gezeten. Dat was een traumatische ervaring. Een hernieuwd verblijf in de gevangenis zou rampzalige gevolgen hebben. "Ik heb liever 1000 uur taakstraf dan een gevangenisstraf". In dat opzicht kwam de officier van justitie haar tegemoet.

Waarschuwing voor de toekomst

De reclassering had geadviseerd om niet opnieuw een vrijheidsstraf op te leggen. Dat zou tot gevolg hebben dat de hulp en begeleiding die de vrouw nu wel krijgt spaak zou lopen. De problemen zouden alleen maar erger worden. Als waarschuwing voor de toekomst - "Het moet nu afgelopen zijn" - eiste de officier een geheel voorwaardelijke celstraf van drie weken.

'U ziet mij hier nooit weer’

Wat de officier betrof kon van de oude voorwaardelijke straf de helft - twee weken - worden omgezet in een werkstraf van 28 uur. Een passende eis vond de rechter. Hij volgde de officier op alle punten. De verdachte bezwoer de rechter dat het de laatste keer was dat ze de fout in zou gaan. "U ziet mij hier nooit weer".

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws