Account
Logo
Zoeken
7 °C
Gemeente ziet weinig kans in behoud kerk Drachten
Foto: Harry van der Linde

Gemeente ziet weinig kans in behoud kerk Drachten

wo 27 maart 2024, 18.08 uur

DRACHTEN - Behoud van de in verval geraakte kerk De Goddelijke Verlosser in Drachten is geen optie. Dat vinden burgemeester en wethouders van Smallingerland. Het gebouw mag wat hen betreft van de gemeentelijke monumentenlijst worden gehaald.

Het bestuur van de rooms-katholieke parochie Heilige Clara van Assisi had daarom gevraagd. De bouwkundige staat is slecht en eventuele kopers schrikken van de energiemaatregelen, die getroffen moeten worden.

De fractie van Sociaal Lokaal Smallingerland (SLS) liet dinsdagavond tijdens het vragenuur in de vergadering van Het Debat weten voorstander van behoud te zijn. "Het kerkgebouw is van grote historische, culturele en kunstzinnige waarde. Het afvoeren van de kerk van de gemeentelijke monumentenlijst is een opmaat voor sloop", verwacht Minke de Voor-Veenstra van SLS.

Welstandscommissie Hûs en Hiem had het parochiebestuur vorige week donderdag nog geadviseerd om de kerk te behouden, er een andere functie voor te zoeken en daarover met de gemeente Smallingerland in gesprek te gaan. De wethouder moest de SLS-fractie en daarmee ook Hûs en Hiem teleurstellen.

De gemeente Smallingerland is geen eigenaar van het gebouw en heeft dus geen wettelijke taak, aldus wethouder Le Roy. De gemeenteraad kan volgens haar niets tegen een mogelijke sloop doen. Ze vertelde dat het parochiebestuur al een hele zoektocht naar alternatieven achter de rug heeft.

Onder andere is gekeken naar de mogelijkheden voor sport en ook samenwerking met het uit te breiden Museum Dr8888. "Daarover zijn we nog niet uitgepraat, maar het wordt heel lastig. De kansen zijn miniem."

Volgens wethouder Le Roy kan nog wel worden gekeken of de rooms-katholieke kerk in de centrumplannen meegenomen kan worden. Een verplichting om de kerk niet te slopen vindt ze een stap te ver. "Dan zou je het parochiebestuur met een hele grote opgave opzadelen. Die kan de kerk dan alleen sluiten en dat leidt tot verdere verpaupering."

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws
regionaal nieuws

Marco Kroon spreekt veteranen in Drachten toe

Marco Kroon spreekt veteranen in Drachten toe