Account
Logo
Zoeken
1.9 °C
Wijnjewoude: supporter valt scheids- en grensrechter bij dameswedstrijd aan

Wijnjewoude: supporter valt scheids- en grensrechter bij dameswedstrijd aan

di 26 maart 2024, 14.05 uur

LEEUWARDEN - Een voetbalwedstrijd tussen de damesteams (MO 20) van ODV uit Wijnjewoude en SVO BDE uit Emmen, op 21 januari vorig jaar in Wijnjewoude, liep even voor het eindsignaal compleet uit de hand, toen de 18-jarige vriend van een Drentse speelster de scheidsrechter van de thuisploeg en de grensrechter mishandelde.

Klinkende overwinning

De Drent moest zich dinsdag bij de politierechter in Leeuwarden verantwoorden. Hij was er niet, volgens zijn vader omdat hij geen vrij kon krijgen van zijn werk. De 18-jarige was vlak voor het eindsignaal het veld op gestormd. De voetbalsters uit Drenthe stevenden af op een klinkende overwinning - vlak voor tijd was de stand 2-6 in het voordeel van de bezoekers - toen het duel alsnog ontspoorde.

Veel commentaar

Twee speelsters van beide teams, waaronder de vriendin van de verdachte, die fysiek met elkaar in aanvaring waren gekomen, werden uit het veld gestuurd. De verdachte, die volgens de scheidsrechter tijdens de wedstrijd ook al veel commentaar had, stormde vervolgens het veld op en gaf de scheidsrechter een vuistslag in het gezicht.

Kopstoot

Toen de grensrechter de verdachte bij de scheidsrechter weg wilde trekken, werd hij getrakteerd op een kopstoot. Naderhand had de Drent gezegd dat hij veld op kwam om de ruzies tussen de voetbalsters te sussen. Toen de scheidsrechter hem wegstuurde en hij het veld uit liep, zou de grensrechter bij hem op de rug zijn gesprongen. Uit zelfverdediging zou hij de grensrechter een kopstoot hebben gegeven.

Hersenschudding

De scheidsrechter zou hij alleen maar hebben geduwd. De scheidsrechter en de grensrechter kwamen er niet zonder kleerscheuren af. Bij de scheidsrechter moest naar het ziekenhuis voor een MRI-scan. Hij had een hersenschudding, hij moest 's nachts om de twee uur gewekt worden. De grensrechter had, behalve een dikke bult op het voorhoofd, hoofdpijn en last van zijn nek. Hij heeft vooral psychisch lang last gehad van de mishandeling.

Smartengeld betalen

Op de zitting vertelde hij dat hij incident het plezier dat hij had bij voetbalwedstrijden voor een groot deel heeft weggenomen. Zijn dochter was een van de speelsters van de thuisploeg. De rechter bepaalde dat de verdachte aan beide mannen smartengeld moet betalen: 750 euro aan de scheidsrechter en 500 euro aan de grensrechter. Bij de politie had hij verklaard dat hij uit zelfverdediging zou hebben gehandeld.

Geen noodweer

Dat verweer legde de rechter naast zich neer. De officier van justitie zag ook geen enkele aanleiding om uit te gaan van noodweer. De verdachte was zelf het veld in gelopen en had daar niks te zoeken. "Ook al lopen de emoties soms hoog op, dan nog mag je niet zo handelen. Dit soort incidenten bederft het voor het publiek, de spelers en de scheidsrechters", aldus de officier.

Stok achter de deur

De rechter nam de eis van de officier – een werkstraf van 100 uur waarvan de helft voorwaardelijk – over. Het voorwaardelijke deel van de straf was bedoeld als waarschuwing en stok achter de deur. De officier "Dat hij het echt niet meer moet doen en zich in het vervolg gedeisd moet houden". De officier en de rechter hielden rekening met de jeugdige leeftijd van de verdachte en het feit dat hij nooit eerder is veroordeeld voor een gewelddelict.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsPoll: Moet de gemeente de prijzen gelijk trekken?

Ja  
86.6%
Nee  
7.2%
Geen mening  
6.2%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


regionaal nieuws

Automobilist eindigt in greppel langs afrit N381

Automobilist eindigt in greppel langs afrit N381