Account
Logo
Zoeken
17.7 °C
OM eist tbs met dwangverpleging voor brandstichting in flatwoning Drachten
© WâldNet

OM eist tbs met dwangverpleging voor brandstichting in flatwoning Drachten

do 15 februari 2024, 12.15 uur

LEEUWARDEN - De 35-jarige vrouw die op 7 maart vorig jaar brand stichtte in haar flatwoning aan het Oud Ambacht in Drachten, wilde zichzelf van het leven beroven. De vrouw had de gaskraan opengedraaid en er een vlam bij gehouden. De grote vraag waar de rechtbank zich voor gesteld ziet, is wat er met de vrouw moet gebeuren.

Bewoners wakker maken en evacueren

De vrouw had op de avond van 6 maart de gaskraan al een klein beetje opengedraaid. Op de vroege ochtend van 7 maart had ze de kraan helemaal opengedraaid en had ze er een vlam bij gehouden. Daardoor ontstond er brand in de benedenwoning.

De politie moest in allerijl de bewoners van de andere woningen in de portiek wakker maken en evacueren. Later die dag, nadat de brandweer het trappenhuis had geventileerd, konden ze terug naar hun flatjes.

Ernstige waanstoornis en autisme

De vrouw lijdt volgens een psycholoog aan een ernstige waanstoornis – zelf vindt ze van niet - en er zijn aanwijzingen voor autisme. Volgens de psycholoog is een langdurige behandeling nodig, in een forensische kliniek met een hoog beveiligingsniveau.

De psycholoog dacht aan een terbeschikkingstelling met voorwaarden, de 'lichtere’ vorm van tbs. Een psychiater concludeerde dat de wanen onverminderd hoog zijn, ondanks het feit dat de vrouw medicatie krijgt.

Tbs met dwangverpleging

De voorkeur van de psychiater gaat ook uit naar een klinische opname met een hoog beveiligingsniveau, om eventueel toe te werken naar een zorgmachtiging. Wat de reclassering betreft blijft alleen een tbs met dwangverpleging over. Het gevaar op herhaling is volgens de reclassering hoog. De deskundigen waren het erover eens dat de vrouw ten tijde van de brandstichting volledig ontoerekeningsvatbaar was.

Geen behandeling bij GGZ

Daar was officier van justitie Rigje van der Heide het ook mee eens. Vanwege de volledige ontoerekeningsvatbaarheid eiste Van der Heide ontslag van alle rechtsvervolging.

De officier zag, net als de reclassering, als enige uitweg een tbs met dwangverpleging. "De problematiek is te ernstig voor een behandeling in de reguliere GGZ. Ik zie geen andere mogelijkheid om de maatschappij te beveiligen", stelde de officier. Aan de tbs-behandeling moet wat haar betreft geen maximale termijn gesteld worden.

De rechtbank doet op 29 februari uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

Mobiele flitspaal aan N355 bij Burum was goudmijn

Mobiele flitspaal aan N355 bij Burum was goudmijn

kwijt / misdaad in je straat

Vistackle gevonden bij Zwartkruis

Vistackle gevonden bij Zwartkruis
regionaal nieuws

Auto's in botsing in Oosterwolde

Auto's in botsing in Oosterwolde
regionaal nieuws

Celstraf voor stalker (49) die ook Reclassering stalkte

Celstraf voor stalker (49) die ook Reclassering stalkte