Account
Logo
Zoeken
14.1 °C
Winst op WK Touwtrekken voor Bakkeveenster touwtrekkers

Winst op WK Touwtrekken voor Bakkeveenster touwtrekkers

di 13 februari 2024, 10.20 uur

BAKKEVEEN - Internationale faam voor Touwtrekvereniging Bakkeveen in het weekend van 10 februari. Twee van haar jeugdleden veroverden de titel van wereldkampioen op het WK Touwtrekken in Helsingborg, Zweden.

De trotse Friese deelnemers, actief in de klasse 600 kilogram onder 23 jaar, hebben met vastberadenheid en kracht de
concurrentie overtroffen. Al ging dat niet helemaal vanzelf.

Douwe Atsma en Rutger van der Heide zijn in 2022 begonnen met touwtrekken bij TTV Bakkeveen. Vanaf afgelopen zomer werd er getraind voor de wintercompetitie waarin het team een stabiele 5e plaats behaalde.

Atsma en Van der Heide werden gerekruteerd om deel te nemen aan een Nederlandse jeugdteam en naast de reguliere trainingen van Bakkeveen trainden ze ook mee met de touwtrekploeg De Watermannen uit Wolvega. Het jeugdteam werd Nederlands kampioen tijdens het NK in januari, met Rutger in de basis. De volgende stap was het Wereldkampioenschap in Zweden.

Voor de jonge touwtrekkers volgde een fantastisch avontuur. Vrijdag 9 februari streden de clubteams voor de wereldtitel en zondag volgden de landenteams. Op vrijdag stonden Atsma en Van der Heide in het touw met De Watermannen in de klasse 600 kg. Met als resultaat een 3e podiumplaats. Op zondag werd de strijd voortgezet, ditmaal in het Nederlandse landenteam.

De wereldkampioenschappen konden via een livestream gevolgd worden. Zo konden de trotse teamleden van de Friese touwtrekkers de wedstrijden op de voet volgen. Vanuit verschillende huiskamers werden de jongens toegejuicht. En met succes.

Een zware competitie volgde met als tegenstanders Baskenland (Spanje), Letland, Frankrijk en Azerbeidjan. De Nederlandse ploeg plaatste zich als nummer 1 voor de kruisfinales. In de kruisfinales stonden ze tegenover Baskenland, die als vierde waren geëindigd. Ze sleepten het touw over de finish en stonden hiermee in de finale tegen Frankrijk. Dit werd een spannende wedstrijd, waarbij Frankrijk in eerste instantie een aantal meters terrein wist te
veroveren.

Door het uithoudingsvermogen van de Nederlandse jongens konden ze al snel de meters terugpakken en omzetten in een glansrijke overwinning. De tweede en beslissende wedstrijd begon op dezelfde manier, echter was de voorsprong van de Fransen aanzienlijk minder. Ook in de tweede wedstrijd sleepten ze de punten binnen, waardoor het Nederlandse jeugdteam de wereldbeker binnenhaalde.

De enthousiaste jongens blijven nuchter onder de winst en ook door de persaandacht laten ze zich niet gek maken. "We kinne ‘t wol aardig" besluit Atsma zijn radiointerview bij Omrop
Fryslan. Aankomende dinsdag zijn ze ‘gewoon’ weer op de training van Touwtrekvereniging Bakkeveen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws