Account
Logo
Zoeken
7.2 °C

Verdachte van geweld: 'Groningen is niet zo'n opgefokte plek als Drachten'

do 8 februari 2024, 15.05 uur

LEEUWARDEN - In Groningen kun je beter op stap gaan dan in Drachten, althans dat beweerde een 19-jarige Drachtster donderdag bij de politierechter. "Groningen is niet zo'n opgefokte plek als Drachten".

"Sneller bedreigd met alcohol op"

De Drachtster voegde eraan toe dat de mensen in Groningen "wat socialer" zijn. Behalve dat hij het uitgaansleven in zijn woonplaats mijdt, is de Drachtster ook minder gaan drinken. "Ik voel me sneller bedreigd met alcohol op".

Hij en een eveneens 19-jarige plaatsgenoot waren begin vorig jaar in korte tijd tot twee keer toe betrokken bij geweldincidenten in het uitgaansleven. Op 19 maart was het raak bij een snackbar aan de Zuidkade.

Slachtoffer knock-out geslagen

Ze werden geprovoceerd door een jongen die volgens de verdachten zwaar onder invloed was. Bij een van de twee knapte er iets toen het slachtoffer als antwoord op de vraag wat hij had gebruikt zei "Ik heb je moeder gebruikt". Samen met een 20-jarige plaatsgenoot, die donderdag ook in het beklaagdenbankje zat, sloegen de verdachten het slachtoffer letterlijk knock-out. De jongen werd wakker op straat en kon zich niet herinneren wat er was gebeurd.

Vechtpartij in rokersruimte

Met behulp van camerabeelden spoorde de politie twee van de drie verdachten op. De twee 19-jarigen waren een paar weken later, op 10 april, weer betrokken bij een vechtpartij. Ditmaal hadden ze in de rokersruimte van een café aan de Noordkade ruzie gekregen. En opnieuw werden er rake tikken uitgedeeld. Na het tweede incident hadden de verdachten met elkaar afgesproken dat ze ervoor zouden zorgen dat ze niet weer in soortgelijke situaties belanden.

"Het ligt niet aan Drachten"

De 19-jarige gaat, vanwege de vaak gespannen sfeer in het plaatselijke uitgaansleven, niet meer uit in Drachten. Zijn leeftijdgenoot zag in dat het waarschijnlijk niet alleen lag aan de plek waar ze gingen stappen. "Ik denk dat het ook wel aan Drachten ligt, maar ook aan mezelf". Daar was de officier van justitie het roerend mee eens: "Het ligt niet aan Drachten, het ligt aan jullie. Er hoeft maar iets te gebeuren of het gaat mis".

Cursus over alcohol en geweld

De 20-jarige werd vorig jaar ook al veroordeeld voor openlijke geweldpleging. Een van de twee 19-jarigen is eveneens eerder veroordeeld, ook voor openlijk geweld. De reclassering adviseerde om hem een cursus te laten volgen over de relatie tussen alcohol en geweld. Dat advies nam de officier over. Hij eiste een werkstraf van 80 uur, voor de mishandeling op 19 maart waar de 20-jarige een aandeel in had.

Iets lichtere straffen

Voor de 19-jarige mét strafblad eiste de officier een werkstraf van 240 uur waarvan 100 uur voorwaardelijk. De andere 19-jarige, die nog geen strafblad had, hoorde een werkstraf van 220 uur waarvan 80 uur voorwaardelijk tegen zich eisen.

De rechter legde iets lichtere straffen op, ook omdat de verdachten nog jong zijn. De 20-jarige moet 60 uur werken. De 19-jarige met strafblad kreeg een werkstraf van 160 uur waarvan 60 voorwaardelijk. Zijn leeftijdgenoot kreeg 150 uur taakstraf waarvan 60 voorwaardelijk.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws


regionaal nieuws

Automobilist eindigt in de sloot in Appelscha

Automobilist eindigt in de sloot in Appelscha


regionaal nieuws

Dronken Burgumer van de weg gehaald door politie

Dronken Burgumer van de weg gehaald door politieregionaal nieuws

Automobilisten gestrand na 'foute' tankbeurt

Automobilisten gestrand na 'foute' tankbeurt