Account
Logo
Zoeken
4.6 °C
Bewoners: 'Nieuwbouw Firda Drachten op andere plek'

Bewoners: 'Nieuwbouw Firda Drachten op andere plek'

wo 7 februari 2024, 12.43 uur

DRACHTEN - Opnieuw kloppen omwonenden van de Firda-schoolcampus in Drachten bij de gemeente aan. Ze zijn vierkant tegen de bouw van een nieuw, drie verdiepingen tellend gebouw op veertig meter afstand van hun erfgrens. Ze zijn bang voor inkijk vanuit de schoollokalen in hun woon- en slaapkamers.

De buurtbewoners zijn tegen de locatie zoals de schooldirectie voor ogen heeft en hebben zelf voor een alternatief gezorgd.

De inmiddels vierde versie van het bewonersplan, dat volgens hen aan alle eisen van school en gemeente voldoet, is door burgemeester en wethouders van Smallingerland afgewimpeld, net als de drie voorgaande plannen. Namens de omwonenden vroeg Klaas Mud dinsdag aan de raadsleden in de vergadering van Het Plein om steun.

In reactie op Firda-woordvoerder Jaap van Bruggen betoogde Mud dat in het bewonersplan voldoende parkeerplaatsen en meer groen zijn getekend, zelfs meer dan in de Firda-voorstellen. In de bewonersversie staat het gebouw met zijn gevel met klaslokalen bovendien niet pal langs de woningen, maar net even verderop.

Sinds 2 november 2021 lopen de bewoners al tegen een muur op, bleek uit de woorden van Klaas Mud. "Op de eerste inloopbijeenkomst veranderde de sfeer nadat wij te kennen gaven dat we moeite met de school op deze locatie hebben", aldus Mud, die benadrukt dat nieuwbouw op de door de bewoners voorgestelde plek wel degelijk mogelijk is.

Argumenten die in het bewonersprotest meespelen, betreffen de aantasting van de privacy van de buurtbewoners, maar dat is slechts een van de redenen van het verzoek tot herziening van de plannen, aldus Mud. Het is niet zo dat de buurtbewoners momenteel last hebben van de leerlingen in het huidige gebouw.

Wethouder Robin Hartogh Heys zei op de lijn van Firda te zitten. Het regionaal onderwijscentrum heeft op de campus al drie schoolgebouwen vernieuwd en het vierde valt precies op de goede plek. "Deze locatie is een verbetering ten opzicht van de huidige situatie. Hier speelt ook de totale terreininrichting met meer groen voor de buurt en waterpartijen."

Buurtbewoner Klaas Mud benoemde ook omvang van de uitbreiding. Het vierde schoolgebouw kan duizend leerlingen herbergen. Hij verbaasde zich dat er de mogelijkheid is om nog een vijfde schioolgebouw met eenzelfde capaciteit op de campus kan worden gebouwd. Midden in een woonomgeving is dat niet gebruikelijk, betoogde hij.

In zijn werkzame leven was hij betrokken bij de uitbreiding van Rijksuniversiteit Groningen, die juist koos voor nieuwbouw aan de rand van de stad. Ook de universiteiten in Utrecht en Amsterdam kozen voor die weg.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

regionaal nieuws

Stroomstoring treft deel van Dokkum

Stroomstoring treft deel van Dokkum


regionaal nieuws

Surfer van Lauwersmeer gered door KNRM

Surfer van Lauwersmeer gered door KNRM