Account
Logo
Zoeken
12.2 °C
Smallingerland laat burger in besluitproces meekijken

Smallingerland laat burger in besluitproces meekijken

wo 7 februari 2024, 10.11 lokaal nieuws

DRACHTEN - Smallingerland neemt een nieuwe stap in het informeren van zijn burgers. De informatiebijeenkomsten van ambtenaren met raadsleden zijn voortaan openbaar. De carrousel met drie vergaderingen van hooguit drie kwartier worden op de dinsdag gehouden dat de gemeenteraad niet vergadert.

Voorlopig eenmaal per maand. De maandelijkse raadsvergadering en bijeenkomsten van Het Plein en Ronde Tafel, waar burgers kunnen inspreken, blijven bestaan.

De meerderheid van de gemeenteraad in Smallingerland zei bijzonder blij met het voorstel te zijn. Smallingerlands Belang had moeite met het openbare karakter van de informatiecarrousel.

Woordvoerder Johanna Mast-Nikkels zei bang te zijn dat ambtenaren niet vrijuit kunnen spreken als er publiek op de tribune zit en journalisten verslag doen. "Het karakter van de bijeenkomst kan bovendien meer politiek worden."

De andere partijen zagen de geschetste problemen van Smallingerlands Belang niet zo zeer. "We juichen die transparantie juist toe. De vergaderingen moet zo openbaar mogelijk zijn", vond Roy Postma van D66.

Sandra de Jong-Snip van de 8 maart-commissie, die het voorstel om de informatiecarrousel openbaar te houden maakte, stelde Smallingerlands Belang enigszins gerust. De raadsleden gaan eerst maandelijks in de openbaarheid met de ambtenaren en burgemeester en wethouders in overleg. Daarna vindt een evaluatie plaats en kan de raad alsnog besluiten om naar de beslotenheid terug te gaan.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



Poll: College trekt handen af van Pride boot. Wat vind jij?

S!Nloze actie  
39.9%
Politiek ges!N  
6.9%
Wie heeft hier nu S!N in?  
30.8%
Dit zaakje s!nt  
8.5%
Jammer, toch S!Nvol om te doen  
13.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!