Account
Logo
Zoeken
7.3 °C

Harkemaster (21) spuit bij verkeersruzie met pepperspray

ma 5 februari 2024, 16.00 uur

LEEUWARDEN - Bij een verkeersincident in Drachten, in april vorig jaar, spoot een 21-jarige inwoner van Harkema met pepperspray. Ook dreigde de man met een neppistool. Hij werd maandag bij verstek veroordeeld tot een werkstraf van 70 uur.

Langzamer rijden

De Harkemaster zat als passagier in een auto die in de buurt van ziekenhuis Nij Smellinghe in aanvaring kwam met een voetganger. Die stak de weg over terwijl de auto, een Mercedes, kwam aanrijden.

De voetganger maande de bestuurder met handgebaren om iets langzamer te rijden, waarop de inzittenden van de auto de voetganger aanspraken.

Neppistool laten zien

Eén van de inzittenden stapte uit en zou een klap hebben gekregen. In eerste instantie leek het met een sisser af te lopen, maar bij de McDonald's escaleerde het alsnog.

De voetganger was met onder meer een broer en zijn vader in drie auto’s achter de Mercedes aan gereden. Bij de McDonald's spoot de Harkemaster met pepperspray door de autoruit en had hij het neppistool laten zien. Bij de politie had hij een bekennende verklaring afgelegd.

Gebruik pepperspray "niet proportioneel"

Het pistool had hij na het incident weggegooid. Hij had met pepperspray gespoten omdat hij zichzelf moest verdedigen, verklaarde hij. De officier van justitie ging niet mee in het zelfverdedigingsverhaal. Zij noemde het gebruik van de bijtende spray "niet proportioneel".

De verdachte en zijn maten hadden volgens de officier weg kunnen rijden. De officier eiste een werkstraf van 140 uur waarvan de helft voorwaardelijk.

"Uitdagen en contra-uitdagen"

Bij haar eis hield de officier er rekening mee dat de tegenpartij zich niet onbetuigd had gelaten. Zij waren op zoek gegaan naar de Mercedes. Ook de rechter vond dat er geen noodweersituatie was. "Het was een kwestie van uitdagen en contra-uitdagen".

De rechter vonniste conform de eis. De Harkemaster moet aan de drie mannen die pepperspray in de ogen kregen, de twee broers en de vader, 250 euro smartengeld betalen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws


regionaal nieuws

Automobilist eindigt in de sloot in Appelscha

Automobilist eindigt in de sloot in Appelscha


regionaal nieuws

Dronken Burgumer van de weg gehaald door politie

Dronken Burgumer van de weg gehaald door politieregionaal nieuws

Automobilisten gestrand na 'foute' tankbeurt

Automobilisten gestrand na 'foute' tankbeurt