Account
Logo
Zoeken
12.2 °C
Lintje voor Arjen van Boekel uit Drachten

Lintje voor Arjen van Boekel uit Drachten

ma 5 februari 2024, 14.29 regionaal

DRACHTEN - Arjen Cornelis van Boekel (1951) uit Drachten is zaterdag Koninklijk onderscheiden. Hij werd lid in de orde van Oranje Nassau. De uitreiking vond plaats in De Havixhorst in De Schiphorst.

Van Boekel is ruim dertig jaar betrokken geweest bij Alcyone Circle. Van Boekel is sinds 1993 bestuurslid en vanaf 1999 voorzitter. Hij is de grote kartrekker van de Alcyone Circle en heeft er in 1993 ervoor gezorgd dat de bijna opgeheven Circle weer nieuw leven werd ingeblazen.

Verder schreef van Boekel een lijvig boek (2,5 kg) met de titel 'Alcyone Odyssee', dat in 2015 verscheen. Een boekwerk waarin onder andere het stamboek van alle schepen is beschreven. De Alcyone Circle is 60 jaar geleden opgericht (1964) en is een vereniging van eigenaren van zeer bijzondere stalen platbodemschepen die ontworpen zijn door Max Gunning.

Gunning was een marineofficier die tbv de Tweede Wereldoorlog de revolutionaire 3-cilinder onderzeeër heeft ontworpen. Een technologie die daarna door alle marines is overgenomen.

Voordeel van deze bouwmethode is een minder zinkbare onderzeeër. Als één van de compartimenten wordt geraakt, dan kan deze worden afgesloten. Met deze kennis is Gunning na de oorlog zeilschepen gaan ontwerpen.

Van Boekel heeft ook een rol gespeeld bij de restauratie van diverse platbodemschepen, en eveneens van het Friese jacht de Wâldfûgel en het skûtsje De Jonge Trijntje op de scheepswerf van Haiko van der Werff in Buitenstvallaat.

Ook in het voortbestaan van deze historische scheepswerf van Haiko van de Werff heeft hij een belangrijke rol gespeeld, mede omdat door van Boekel de vele scheepstypes Alcyones en Cormoranten op de werf in onderhoud kwamen.

Nu deze organisatie per 1 januari 2024 zal worden opgeheven ontvangt deze energieke man met een passie voor historische Nederlandse rond- en platbodemjachten, een mensenbinder in woord en geschrift en een uitmuntend organisator een lintje.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




Poll: College trekt handen af van Pride boot. Wat vind jij?

S!Nloze actie  
39.9%
Politiek ges!N  
6.9%
Wie heeft hier nu S!N in?  
30.8%
Dit zaakje s!nt  
8.5%
Jammer, toch S!Nvol om te doen  
13.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!