Account
Logo
Zoeken
19.8 °C

Boeren blokkeren A7 bij Drachten

vr 2 februari 2024, 22.10 uur

DRACHTEN - Boeren hebben vrijdagavond ruim twee uur lang de snelweg A7 bij Drachten geblokkeerd. Om 20.00 uur werd er verzameld bij McDonalds bij Drachten-Azeven en korte tijd later stonden ze allemaal stil op de snelweg richting Heerenveen.

Mogelijk wilden de boeren ook de andere kant (richting Groningen) blokkeren maar de politie stak daar een stokje voor. Bij Tijnje werden ze van de A7 geleid door de politie. Deze boeren zijn daarna weer richting Heerenveen gereden via de A7.

Blokkade bij fietsbrug

De blokkade in de richting van Heerenveen werd omstreeks 21.30 uur ingezet. De boeren reden vanaf het klaverblad de weg op en stopten vlak voor de fietsbrug. Rond middernacht maakten de boeren aanstalten om weer te vertrekken naar huis.

Ook elders in Nederland werden er op dat moment snelwegen geblokkeerd waaronder de A7 bij Hoorn, A1, A12 en A16.

Politie voorkwam erger

Hoewel de sfeer gemoedelijk verliep onder de boeren waren sommige automobilisten niet blij met de blokkade. Omdat de politie vrij snel de A7 kon afzetten bij het klaverblad Drachten Azeven waren er hooguit honderd automobilisten die meer dan twee uur in de wacht hebben gestaan.

Auto's van A7

Een tiental automobilisten keerde en reed 'tegen het verkeer in' naar het knooppunt bij Drachten Azeven. De politie hield dat na opdracht van hoger hand tegen. Even voor 23.00 uur werd in samenwerking met Rijkswaterstaat alsnog het verkeer op de A7 'spookrijdend' eraf gehaald.

Daarna waren het hoofdzakelijk nog boeren en sympathisanten die zich ophielden op de snelweg en in de berm.

Langs de kant van de weg werd onder andere een hooibaal in brand gestoken voor wat warmte en er was bier in overvloed aanwezig. Vanuit de regio Dokkum werd zelfs een caravan meegenomen met muziek.

Rond middernacht zijn alle boeren weer vertrokken. Rijkswaterstaat is daarna begonnen om de gehele weg te controleren zodat deze weer veilig opengesteld kan worden. De berm werd vrijgemaakt van troep en weggegooide bierflesjes. De snelweg werd pas rond 1.00 uur weer gedeeltelijk geopend. Het verkeer vanuit Groningen kon over de linker rijstrook doorrijden naar Heerenveen. De rechter rijstrook en de toeritten vanaf de N31 blijven nog lange tijd afgesloten.

FOTONIEUWS


 

Poll: Boeren blokkeren snelweg. Steun jij dit protest?

Ja  
50%
Nee  
50%
520 stemmen - poll is beëindigd

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Maximale werkstraf en rijontzegging voor dodelijke aanrijding

Maximale werkstraf en rijontzegging voor dodelijke aanrijding

tech & media

Maak rit met een oldtimerbus door zo-Friesland

Maak rit met een oldtimerbus door zo-Friesland




Poll: Als er een AZC in Dokkum komt. Wat is de beste plek?

Watertorenbuurt  
34%
Kalkhuisplein  
11.3%
Trije Terpen  
54.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!