Account
Logo
Zoeken
7.9 °C

De best presterende Bibliotheek staat in Drachten

vr 22 december 2023, 12.51 uur

DRACHTEN - Nederland heeft een dicht netwerk aan bibliotheekorganisaties, 137 om precies te zijn, en nog veel meer vestigingen waar je zomaar even binnen kunt lopen. Maar welke organisatie is de beste? Welke huiskamer van stad en dorp blinkt dit jaar uit?

Ieder jaar duikt Marc Deckers in de 'lijstjes' die door de bibliotheken zelf worden aangeleverd. Dit jaar kwam Bibliotheek Drachten | Smallingerland als beste uit de bus. En daar zijn ze in Drachten maar wát trots op.

De puntenlijst waarop wordt getoetst wordt, is niet mis. In totaal wordt op vijf belangrijke
onderdelen beoordeeld: de meeste leden, de meeste uitleningen, de meeste samenwerking met scholen, de meeste activiteiten en de meeste bezoekers.

Binnen elke categorie worden punten verdeeld, op basis van de cijfers die de bibliotheken zelf aanleveren. De uitslag van de categorieën wordt gecombineerd tot een top 20. Dat Drachten als winnaar uit de bus komt, kwam voor de medewerkers van Bibliotheek Drachten | Smallingerland als een verrassing.

Directeur Rien Vrijenhoek; "We zijn natuurlijk enorm vereerd. Het is een blijk van waardering voor ons mooie werk. Juist de innovatieve en experimentele kan van onze bibliotheek draagt eraan bij dat zowel bezoekers als scholen ons goed weten te vinden."

De prijs, ook wel de Decker-index genoemd, is in het leven geroepen door Marc Deckers. Als bibliotheekspecialist schrijft hij over ontwikkelingen in het bibliotheekwerk. Daarnaast voert hij als bestuursvoorzitter bij Rijnbrink menig onderzoek uit.

Marc licht toe: "Bibliotheek Drachten | Smallingerland is een bibliotheek die op elk vlak goed presteert. Die brede score maakt Drachten | Smallingerland met recht een allround kampioen. Ook in de vorige indexen scoorde Drachten | Smallingerland telkens goed. Het is dus ook een organisatie die de hoge kwaliteit over langere tijd weet vast te houden." Drachten liet de runner-ups Katwijk en de Nobelaer met een flink puntenverschil achter zich.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

Picnic-busje belandt op zijkant bij botsing

Picnic-busje belandt op zijkant bij botsing

ondernemend nieuws

Op deze manieren zijn ondernemers bezig met verduurzamen

Op deze manieren zijn ondernemers bezig met verduurzamen

kwijt / misdaad in je straat

Kater Bhodi vermist

Kater Bhodi vermistondernemend nieuws

Wanneer kies je voor een variabel energiecontract?

Wanneer kies je voor een variabel energiecontract?

regionaal nieuws

Scherpe kritiek op gemeente na zinken ark Wide Ie

Scherpe kritiek op gemeente na zinken ark Wide Ie

regionaal nieuws

Politie centreert noordelijke diensten in Drachten

Politie centreert noordelijke diensten in Drachtentech & media

Liet start inschrijving voor finale 2024

Liet start inschrijving voor finale 2024