Contact
Account
Logo
Zoeken
Zoeken
Slachtoffers op leeftijd voor duizenden euro’s opgelicht met Whatsapp-fraude

Slachtoffers op leeftijd voor duizenden euro’s opgelicht met Whatsapp-fraude

do 7 december 2023, 13.15 regionaal

LEEUWARDEN - "Schofterig en laag gedrag". De politierechter en de officier van justitie hadden er donderdag geen goed woord voor over, dat een 22-jarige Drachtster zijn bankpas en bankrekening beschikbaar had gesteld voor het plegen van Whatsapp-fraude.

"Vrienden in nood fraude"

De slachtoffers die via Whatsapp waren benaderd door de oplichters voor wat de officier van justitie "vrienden in nood-fraude" noemden, waren twee heren op hoge leeftijd. De jongste was 80 jaar oud, de ander was 95. De 95-jarige had ruim 4000 euro overgemaakt, geld dat was bestemd voor zijn uitvaart, vertelde zijn zoon op de zitting. Het andere slachtoffer was meer dan 10.000 euro verloren aan de oplichters.

Met de pas geld verdienen

De Drachtster wilde niet vertellen aan wie hij zijn pas plus pincode had afgestaan. Diegene had hem in het vooruitzicht gesteld dat er met de pas geld verdiend zou worden en dat hij daarvan ook zou profiteren. "Als je niks hebt, is dat natuurlijk een mooi aanbod", aldus de verdachte. Destijds, de zaak speelde eind 2021, ging het niet goed met hem, vertelde de Drachtster.

Geen vragen gesteld

Over wat er met de pas zou gaan gebeuren had hij geen vragen gesteld. "Ik dacht ik laat het op me afkomen", zei de man. Hij voegde eraan toe dat hij er achteraf niet in zijn mee zou zijn gegaan als hij wist dat zijn pas en bankrekening zouden worden gebruikt voor oplichting. Dat er iemand bij de politie was geweest die had gemeld dat hij door de Drachtster zou zijn benaderd om zijn pas af te staan, daar wist hij niets van.

Strafvoorstel op OM-zitting

De man had op een OM-zitting al een strafvoorstel gekregen - een werkstraf van 30 uur - en hij zou dan het geld dat op zijn rekening terecht was gekomen terug moeten betalen. Daar was de Drachtster niet mee akkoord gegaan. Dat was ook de reden dat de zaak aan de rechter werd voorgelegd.

Belang van "een crimineel"

De officier van justitie eiste opnieuw een werkstraf van 30 uur en terugbetaling van respectievelijk 2072 euro en 1942 euro aan de slachtoffers. De rest van het geld was op andere bankrekeningen terechtgekomen. Deze keer ging de verdachte wel akkoord met het strafvoorstel. De rechter nam de eis over. Ze vond het bijzonder kwalijk dat de Drachtster het belang van "een crimineel" boven het belang van de slachtoffers stelde.

"U moet maar op de blaren zitten"

"Ik vind dit echt zo schofterig gedrag, dat er van kwetsbare mensen geld wordt afgepakt". Het geld moet terugbetaald worden. "U wist wat u deed op het moment dat u uw pas afgaf, u moet dan ook maar op de blaren zitten", zei de rechter. De verdachte gaf aan dat hij deze keer wel akkoord ging met de straf.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws