Account
Logo
Zoeken
8.6 °C

Smallingerland steekt stokje voor 'dure huizen' op terrein Congrescentrum

wo 29 november 2023, 19.20 uur

DRACHTEN - Smallingerland heeft bewust een stokje gestoken voor woningbouwplannen van een projectontwikkelaar op het terrein van het Fries Congrescentrum in Drachten. De gemeente had de eigenaren van het centrum een bod gedaan voor aankoop.

Kort daarna kwam ook een planontwikkelaar langs met een bod, dat hoger lag. Om te voorkomen dat de nieuw te bouwen woningen daardoor te duur kunnen worden, wil de gemeente het voorkeursrecht van eerste aankoop op de betreffende grond vestigen.

Wethouder Robin Hartogh Heys reageerde dinsdagavond tijdens de vergadering van Het Plein vinnig op het verhaal van Jan Jacob Breimer van Bureau Breimer, die als adviseur voor de initiatiefnemers van het woningbouwplan werkt. Hij diende een zogeheten zienswijze in tegen het raadsvoorstel om het voorkeursrecht op het betreffende gebied te laten gelden, maar wethouder Hartogh Heys liet direct weten dat die poging geen kans heeft omdat Breimer geen belanghebbende is.

Breimer had scherpe kritiek op het plan van de gemeente om de grond via het voorkeursrecht in handen te krijgen. "De gemeente bood onvoldoende voor de grond, ons bod was goed. Gebruik van het voorkeursrecht is dan niet de geijkte weg. Het is geen goede vorm van bestuur."

Volgens Breimer hadden de eigenaren van het Fries Congrescentrum al onderlinge overeenstemming met de planontwikkelaar, maar het overlijden van één van de eigenaren zette de onderhandelingen stil. Hij wil nu samen met de gemeente kijken naar een passend plan voor het gebied. Volgens Breimer zijn de bedoelingen van de planontwikkelaar goed.

Breimer: "We proberen overheden te helpen bij het maken van plannen voor betaalbare woningen. Als ambtenaren hebben we de kennis daarvoor. We werken met 121 ambtenaren in een coöperatie, waarin ook de grote bouwers in Nederland zijn ingestapt."

De Omgevingshuis Coöperatie U. A. zit op hetzelfde adres als zijn Bureau Breimer en Het Omgevingsloket, aan het Raadhuisplein in Drachten. De drie bedrijven adviseren onder andere overheden bij woningbouwplannen.

Op dit moment wordt het Fries Congrescentrum gebruikt als noodopvang voor vluchtelingen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsPoll: Wat is jouw favoriete sport om te doen?

Fietsen  
18.4%
Hockey  
1.5%
Tennis / padel  
3.4%
Schaatsen  
2.9%
Voetbal  
7.3%
Zwemmen  
6.3%
Ik sport niet....  
29.6%
Iets anders...  
30.6%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


kwijt / misdaad in je straat

Blauwe gebreide apenknuffel verloren

Blauwe gebreide apenknuffel verloren
regionaal nieuws

Eenzijdig ongeval op de uitvoegstrook van de N31

Eenzijdig ongeval op de uitvoegstrook van de N31
regionaal nieuws

Scooterrijder gewond na botsing door voorrangsfout

Scooterrijder gewond na botsing door voorrangsfout