Account
Logo
Zoeken
10.9 °C
Air Combat Command vliegt in de avonduren boven Friesland
Foto: vliegbasis Leeuwarden

Air Combat Command vliegt in de avonduren boven Friesland

ma 27 november 2023, 11.59 uur

LEEUWARDEN - De gevechtsvliegtuigen van het Air Combat Command van de Koninklijke Luchtmacht vliegen in week 50 bij duisternis. De toestellen vliegen van maandag 11 december tot en met woensdag 13 december tot uiterlijk 22.30 uur. De overige dagen wordt er alleen overdag gevlogen.

Noodzaak

Oefenen bij duisternis is volgens het ministerie van Defensie noodzakelijk om vliegers optimaal voor te bereiden op hun taak, zowel in Nederland als in uitzendgebieden wereldwijd.

De vroeg invallende duisternis in de wintermaanden maakt het mogelijk een dergelijk oefenprogramma uit te voeren. Daadwerkelijke inzet van Nederlandse gevechtsvliegtuigen vindt vaak plaats in het donker.

Oefengebied

Het vliegen vindt veelal plaats boven zee, maar het is ook noodzakelijk om tijdens duisternis boven land te vliegen. Hiervoor wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de militaire vlieggebieden boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant. De vliegers worden tijdens deze vluchten ondersteund door luchtgevechtsleiders vanaf AOCS Nieuw Milligen.

Onderhoud landingssystemen vliegbasis Leeuwarden

Als gevolg van gepland onderhoud aan de landingssystemen van de hoofdbaan op vliegbasis Leeuwarden zal tot eind maart 2024 voor opstijgen en landen vaker gebruik worden gemaakt van de korte baan.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws


regionaal nieuws

Er verdwijnen 400 banen bij Philips in Drachten

Er verdwijnen 400 banen bij Philips in Drachten


regionaal nieuws

VV Marrum verbijsterd: geen verbetering

VV Marrum verbijsterd: geen verbetering