12.2 °C

Gelijkspel tegen Harkema Opeinde: Anjum lacht, Anjum huilt

zo 26 november 2023, 13.44 sportnieuws

HARKEMA - Anjum lacht, Anjum huilt. De ene week is de andere niet. In de laatste seconden de gelijkmaker maken in de thuiswedstrijd tegen VIOD (eindstand 2-2). Zaterdag tegen het vooraf onbekende Harkema Opeinde, sloeg de thuisclub toe in de ultieme slotfase van de wedstrijd toe door de 1-1 te scoren. Geen winst en geen drie punten, maar slechts één punt.

Matig

De meeste van de 138 toeschouwers hadden een plekje op of rond de groen-gele tribune van sportpark de Bosk in Harkema gevonden. Veelal gekozen vanwege de beschutting tegen de weerselementen. Een terechte keuze. Maar ook van het wedstrijdbeeld werden de liefhebbers warm, noch koud. De eerste vijfenveertig minuten leverde niet of nauwelijks spektakel op voor één van beide doelen. De beide doelwachters werden niet op de proef gesteld.

Desondanks moest keeper Christiaan Riemersma de trieste gang naar het net maken op het moment dat Lucas Zijlstra halverwege de eerste helft Anjum op een 0-1 voorsprong zette. Anjum probeerde vervolgens in het verloop van de eerste helft via een afstandsschot van Rikus van der Meulen de 0-2 op het scorebord
te zetten. Zijn inzet werd echter door de Harkema Opeinde verdediging op de juiste wijze verwerkt.

Weinig spektakel

Na de pauze kwam Anjum steeds meer in de verdrukking. De thuisclub van trainer Jacob Russchen probeerde de gelijkmaker te maken. De Anjum verdediging gaf geen krimp. Weliswaar moest Yorrick Elzinga een bal van de lijn halen. Gejuicht werd er (vooralsnog) niet aan de zijde van de groen-gelen.

Halverwege de tweede helft wist Anjum via Douwe Dijkstra gevaarlijk voor het doel van keeper Riemersma te komen. Laatstgenoemde redde bekwaam door de bal uit de rechterhoek te tikken.

Venijn in de staart van de wedstrijd

De wedstrijd vorderde. De klok tikte in Anjums voordeel gestaag naar de 90 minuten. Anjum kwam steeds dichterbij een eerste uitoverwinning van het seizoen. Helaas voor de Kolkenfjildbewoners dachten de gastheren daar anders over. In de slotfase, de 90 minuten stonden al op het scorebord, wist spits Kees Schotanus de bal hoog in het Anjumer doel te schieten. Het was het eerste doelpunt van de gasten na twee wedstrijden niet gescoord te hebben.

Het leverde uiteindelijk een winstpunt op. Het slotakkoord kwam echter van de voeten van Johan Sipma ( schot miste kracht) en Johan Boersma ( vrije trap verdween net naast de verkeerde kant van de kruising naast het doel). Op het moment dat de scheidstrechter voor de laatste keer deze middag de sportieve wedstrijd naar het einde floot stond er een 1-1 eindstand in het boekje van de leidsman.

Conclusie

Door dit resultaat staan Harkema Opeinde en Anjum op een gedeelde elfde plaats met vijf punten uit acht wedstrijden. Voor Anjum volgen , onderbroken door een korte winterstop, drie thuiswedstrijden op een rij tegen resp. Dokkum, Eastermar en Noordbergum. Wordt het Kolkenfjild een onneembare vestiging voor deze teams?

Zaterdag de eerste thuiswedstrijd in deze serie tegen buurtgenoot Dokkum van oud dorpsgenoot en hoofdtrainer Sip Jaap Bos. De wedstrijd begint om 14.30 uur.