12.2 °C

Anjum krijgt loon naar werken

za 18 november 2023, 19.57 sportnieuws

EANJUM - Het affiche Anjum-VIOD staat elke keer garant voor spektakel. Het is nooit vervelend. Er is na afloop altijd een verhaal. De wedstrijd van zaterdagmiddag op het zware Kolkenfjild te Anjum was daarop geen uitzondering. De 118 aanwezige supporters, de meesten hadden een plekje onder de luifel van Lyts Mokum gevonden, verveelden zich, ondanks de gestaag vallende regen, geen minuut.

Toen uiteindelijk de kruitdampen waren opgetrokken , stond er een puntendeling van 2-2 op het scorebord, terwijl een 4-4 ook reëel was geweest. De blijdschap was er bij de Anjumers, de teleurstelling bij de gasten.

VIOD prima uit de startblokken

De in het oranje gestoken gasten begonnen voortvarend aan de wedstrijd. Uit de tweede mogelijkheid werd het eerste doelpunt door Eric van der Veen gescoord. Vanaf de rechterkant van het veld liet hij Lieuwe van Dijk het nakijken. Nog geen tien minuten later redde het aluminium Anjum. Een inzet van Roelof van der Veen spatte uiteen op de paal. In de tussenstand van 0-1 kwam vooralsnog geen verandering.

Anjum kruipt uit de schulp.

De wedstrijd vorderde gestaag. Anjum kwam steeds vaker en gevaarlijker voor het VIOD doel. Keeper Otte Visser wilde echter van geen wijken weten en wist telkens een passend antwoord te vinden op de Anjumer mogelijkheden. Zo waren Wiebe Wessel Bos, Johan Boersma en Johan Sipma dichtbij de gelijkmaker.

Aan de andere kant van het steeds moeilijker te bespelen veld moesten de Anjum verdedigers alle zeilen bij zetten om niet op een 0-2 achterstand getrakteerd te worden. Zo wist Wietse Rosier een VIOD inzet op het laatste moment te pareren. Ook in deze fase kuste de bal voor de tweede keer het Anjumer aluminium.

VIOD lijkt in veilige haven

Ook in de tweede helft van een sportieve wedstrijd op het scherpst van de snede. Waar Anjum graag de gelijkmaker wilde scoren, daar doelpuntten de gasten. Schoot Jelmer Roodhart eerst nog op de voeten van de uitkomende Anjum goalie, een paar minuten later liet Erik van der Veen met een ferme kopbal de 0-2 aantekenen. Even leek het er op dat de withemden verslagen waren. Niets was echter minder waar. Vol energie gingen de manschappen van Kooistra/Zijlstra op weg naar een beter resultaat. En dat kwam er!

Anjum toont veerkracht

Ondanks de 0-2 achterstand bleef Anjum vertrouwen op een goede afloop. Dat vertrouwen kwam tot uiting op het moment dat tot tweemaal toe de bal niet over de lijn maar van de lijn werd getrapt. Zowel Douwe Dijkstra als Arjen Schregardus zagen hun inzet op het laatste moment niet tot een score gepromoveerd worden. Met nog twintig minuten te spelen wist Johan Boersma zijn verjaardag luister bij te zetten door de aansluitingstreffer (en zijn zevende doelpunt van het seizoen) te scoren. De hoop in de Anjumer voetbalharten nam toe.

Anjum slaat toe in extremis

Na de 1-2 golfde het spel op en neer. Het gevoel bij menig Anjumer : "de lykmakker komt der oan". En deze toch wel verdiende gelijkmaker kwam er. Wel moest de aanhang van de Kolkenfjildbewoners wachten tot net voor het eindsignaal van scheidsrechter de Vries.

Anjum stond op het moment van scoren met tien man op het veld. Arjen Schregardus moest na tweemaal geel iets eerde de kleedkamer op zoeken dan zijn ploeggenoten. Even leek Anjum aan het kortste eind te trekken. Twee haarfijne voorzetten van Wieger Nutte Visser konden net niet op de juiste manier verwerkt worden tot de 2-2. Uiteindelijk was het pinchhitter Yorrick Elzinga die in de dying seconds van de wedstrijd een kopbal uit een corner onhoudbaar achter keeper Visser wist te plaatsen.

Conclusie.

Na een aantal nederlagen op rij toonde de jonge formatie van Remco Kooistra andermaal veerkracht. Deze keer leverde het wel een resultaat op in een wedstrijd waar na afloop nog lang over werd nagepraat in de muzikale kantine Lyts Mokum.

Zaterdag reist Anjum naar Harkema Opeinde. Beide ploegen staan met vier punten op plek 11-12 van de ranglijst. Weet Anjum de goede lijn door te trekken in Harkema? Om 14.30 uur wordt er afgetrapt.