Account
Logo
Zoeken
6.5 °C

Schets uit de plannen van een jaar geleden

Na jaren onzekerheid kan Vliegveld Drachten los

wo 15 november 2023, 14.13 uur

DRACHTEN - Vliegveld Drachten kan los. Na jaren van onzekerheid kunnen de negen ondernemers eindelijk met de realisatie van hun plannen op en rond de airstrip beginnen.

De gemeenteraad van Smallingerland stemde dinsdagavond tijdens Het Debat in met de plannen voor onder andere de bouw van 37 woningen met hangars. Andere bedrijven die aan de luchtvaart zijn gerelateerd, staan de trappelen.

Het bestuur van de stichting Vliegveld Drachten kan beginnen aan "een gezonde exploitatie, waaraan de gemeente uiteindelijk geen bijdragen meer hoeft te leveren", zoals burgemeester en wethouders aan de raad schrijven.

In het afgelopen jaar zorgde kwartiermaker Erik Lagerweij voor een plan, waarin alle betrokkenen zich kunnen vinden. "Nu is er werk aan de winkel", aldus de ondernemers in een reactie. Ze willen onder andere dat het nieuwe bestuur van de stichting de communicatie tussen ondernemers en omwonenden optimaal laat verlopen. Daarvoor kan onder andere een klachtenprocedure ingesteld.

"Het vliegveld krijgt nu ruimte om als innovatielocatie de plaats Drachten binnen en buiten de landsgrenzen op de kaart te zetten", aldus de ondernemers in hun reactie. Voor een deel gaat het om bijzondere bedrijven, die vaak internationaal actief zijn. Een fabrikant wil bijvoorbeeld testvluchten met drones op waterstof maken.

VVD-raadslid Marco Molhoek verwacht dat de nieuwe start kansen bieden voor werkgelegenheid en luchtvaartgerelateerde opleidingen. Een ELP-amendement om pas met de bouw van de 37 hangarwoningen te beginnen als ze allemaal verkocht zijn, haalde het niet. Wel steunde de voltallige raad een amendement van GroenLinks, waarin om regels voor duurzaam ondernemen werd gevraagd. Ook vroeg de raadsfractie daarin om beperkende vliegtijden om overlast voor omwonenden te voorkomen.

Op voordracht van de ELP-fractie mogen bestuurders van stichting Vliegveld Drachten maximaal acht jaar als zodanig actief zijn.

Na de zomer van 2023 wordt de slecht onderhouden landingsbaan opgeknapt. Het asfalt wordt schoongemaakt, de scheuren worden hersteld en de drempel aan het begin van de baan zal zo’n 350 meter in oostelijke richting worden verschoven.

Met de verplaatsing van het wit gemarkeerde deel wordt de landingsbaan voor vliegtuigen ingekort. Het bruikbare deel van de landingsbaan ligt dan verder van de Wâldwei en de wijk De Wiken. De aanvliegroute ligt dan aan de oostkant van de N31 en niet over de woonwijken van Drachten.

 

Poll: Hoe sta je tegenover de ontwikkelingen op Vliegveld Drachten?

Positief, het biedt nieuwe kansen voor werkgelegenheid en innovatie  
55.2%
Bezorgd, vanwege mogelijke overlast omwonenden en milieu-impact  
8.3%
Neutraal, de ontwikkelingen hebben geen directe invloed op mij  
15.6%
Tegen, de focus moet liggen op duurzamere vervoersmethoden  
5.2%
Waarom Drachten uitbreiden als Lelystad en Eelde beperkt blijft?  
15.6%
96 stemmen - poll is beëindigd

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

33 minuten lang tanken voor €1,33 in Drachten

33 minuten lang tanken voor €1,33 in Drachten

regionaal nieuws

Auto's in botsing op de Weinterp bij Wijnjewoude

Auto's in botsing op de Weinterp bij Wijnjewoude

regionaal nieuws

Automobilist eindigt in de sloot in Appelscha

Automobilist eindigt in de sloot in Appelscha
regionaal nieuws

Automobilist botst tegen vangrail op A7

Automobilist botst tegen vangrail op A7