12.2 °C
Feansters moeten de punten delen met VV Drenthina

zo 12 november 2023, 11.47 sportnieuws

SURHUISTERVEEN - Een wedstrijd zonder enige kennis van de tegenstander. Dat is wat er heden middag op het programma staat. FC Surhústerfean neemt het op tegen VV Drenthina uit Emmen. Een ploeg die we alleen kennen vanuit de ranglijst en de onlangs gespeelde wedstrijden. De 8-0 overwinning op VV Groningen maakt natuurlijk indruk, maar kunnen de Feansters het achterste van hun tong laten zien en de emmenaren in hun kraag vatten?

Voorafgaand aan de wedstrijd werden de nieuwe tenues overhandigd aan de twee hoofdsponsoren, bouwbedrijf Notebomer Surhuisterveen en Albert Heijn Surhuisterveen. Bedankt voor jullie vertrouwen!

Scheidsrechter deze zaterdag is dhr. Blom.

Trainer Gert van Duinen heeft er voor gekozen om Franc van der Werff ten opzichte van vorige week weer te laten starten. Hetzelfde geldt voor Erwin Tabak, die na een aantal wedstrijden afwezigheid ook weer terug is in de basiself. Opvallend is, is dat Albert Nijboer ruimte moet maken voor Sybryn van der Veen, hierdoor komt Bard Pultrum automatisch in de punt van de aanval terecht.

De bal rolt inmiddels op het waterkoude, althans voor de supporters, kunstgrasveld en onmiddellijk is het FC Surhústerfean, gestoken in de nieuwe kleding, dat gevaarlijk wordt. Sybryn van der Veen ziet een kans om uit te halen, en doet dit, maar de bal vliegt over de kruising. De keeper van Drenthina heeft de bal nog geraakt dus mondt deze kans uit in een corner, deze zorgt niet voor gevaar.

Niet heel veel later is het wel raak en kan het DJ duo Jan & Fokke, verscholen onder een oranje dekzijl, de muziek aanzwepen! Het is Rienk Bouma die in de zevende minuut de bal in de verre hoek, buiten bereik van de keeper kan schuiven, een vroege voorsprong! Geven de nieuwe shirts vleugels?

Drenthina laat drie minuten later voor het eerst van hun horen, vanuit een corner wordt de bal goed voorgebracht, maar de bal wordt naast gekopt. Lengte en snelheid voorin zou wel eens het wapen van de ploeg uit Emmen kunnen worden.

Het slotstuk van een aanvallend eerste kwartier komt van de voet van Erwin Tabak, die na een goede steekbal van Bard Pultrum de brommer aan kan trappen. Hij kan de bal meenemen en schieten, maar de bal ketst van de lat terug het veld in, grote kans!

Inmiddels zitten we halverwege de eerste helft en buiten het eerste kwartier gezien is het een wedstrijd die zich voornamelijk op het middenveld afspeelt. Rond de 34e minuut is het Wibo van der Werff die voor wat reuring zorgt, niet in aanvallend opzicht, maar juist vlakbij de eigen zestien meter. Met een doelman achtige redding stopt hij de bal net buiten het strafschopgebied, met de hand wel te verstaan, hands dus, gele kaart en een vrije trap op een mooie plek voor Drenthina, was het een bewuste actie of een glijpartij? De meningen verschillen aan de zijlijn. Gelukkig voor de Feansters zorgt de vrije trap voor weinig gevaar, de in het kanarie geel gehezen doelman Fincent van der Veen weet de bal te vangen.

Rust! Hierin vindt er nog een mooi moment plaats, Iwan Henstra mag zijn debuutshirt van SC Cambuur overhandigen aan Sjoerd Jager. Iets waar we als Feansters alleen maar trots op kunnen zijn! Iwan speelde in zijn jeugd bij de Feanster formatie en wist vorig seizoen voor de hoofdmacht op fabelachtige manier de bal in het doel te leggen in de knotsgekke uitwedstrijd bij PKC. Een aantal weken geleden mocht hij zijn debuut maken in het Cambuurstadion in de wedstrijd tegen FC Groningen. Daar gaat het geel-blauwe hart sneller van kloppen!

De tweede helft is inmiddels ongeveer tien minuten oud en daar is Drenthina. Een hoekschop kan niet goed worden verwerkt door Fincent van der Veen en de bal valt voor de voeten van de 17- jarige Finn Hoogeveen, hij twijfelt niet en schiet de bal binnen. 1-1, brilstand, "ast em rjocht op setst", zou Wibo van der Werff wel zeggen.

Niet veel later is het Franc van der Werff die opstoomt via de rechterkant, goede actie, maar hij wordt neergelegd, met een vrije trap als gevolg. Deze stuit op de vuisten van de keeper, kans voorbij, net als de kans voor Bard Pultrum, hij lijkt de bal na een voorzet zo binnen te kunnen lopen, maar dit bleek toch lastiger dan gedacht.

Het publiek begint ondertussen te leven, mede door het fysieke spel dat zicht op de kunstgras mat afspeelt. We zitten pak hem beet in de 60e minuut. Pak hem beet, dat nam een middenvelder van Drenthina iets te letterlijk, hij legt de hand in de nek van zijn directe tegenstander en pakt daarmee de tweede gele kaart voor Drenthina.

Rond de 70e minuut besluit een speler van Drenthina eens uit te halen. Van een ruime afstand peert hij de bal op doel, doelman van der Veen weet zijn vingertoppen tegen de bal te krijgen, maar goed ook, deze had er zo eens in kunnen vliegen.

Op een gegeven moment lijkt het strafschopgebied van de Feansters te veranderen in een boxring. Nadat er bij een corner wat schermutselingen waren, slaat de vlam in de pan. Tikkie hier tikkie daar, of er daadwerkelijk rake klappen uit zijn gedeeld zullen we niet weten. Scheidsrechter Blom handelt goed en deelt geen kaarten uit, want ja, waar moet je dan beginnen.

Sybryn van der Veen wordt intussen gewisseld hij maakt plaats voor Albert Nijboer, die amper twee minuten later meteen een gele kaart achter zijn naam krijgt. Tien minuten later is het ook Erwin Tabak die het veld verlaat zijn vervanger is Jorrick Bosklopper. We naderen het einde van de wedstrijd en er lijkt nog weinig te gaan gebeuren. Beide ploegen zullen genoegen moeten nemen met een punt. De lichten worden gedoofd achter de AVEK en het publiek zoekt de warmte van de kantine op.

Volgende week speelt FC Surhústerfean de altijd beladen wedstrijd in en tegen VV Kollum, mooi affiche, hopelijk de uitvoering ook.