Account
Logo
Zoeken
12.1 °C
Expositie met werk van Maria Koijck en Flos Pol in De Lawei

Expositie met werk van Maria Koijck en Flos Pol in De Lawei

ma 23 oktober 2023, 11.09 lokaal nieuws

DRACHTEN - In de expositie Plastic Fantastic? in De Lawei in Drachten laten kunstenaars Maria Koijck en Flos Pol de bezoekers op een verrassende manier nadenken over ons gebruik van plastic. Centraal staat een nieuwe installatie van Koijck.

Met de feestdagen in het vooruitzicht presenteert zij een grote \'feesttafel’ waarin zij ons idee van gezellig samenzijn vertaalt in de verrassende hoeveelheid plastic afval die daarmee gemoeid is. Pol toont kleurige installaties en sieraden die gemaakt zijn van plastic voorwerpen die ze aan het strand vond.

Plastic Fantastic? duurt van 18 november t/m 21 januari. Plastic is fantastisch materiaal. Het is goedkoop, het kan voor oneindig veel verschillende doeleinden gebruikt worden en het gaat heel lang mee. Maar er is een keerzijde: het is zeer milieubelastend.

Het is de hoogste tijd dat we ons bewust worden van de schaduwkanten van het gebruik van plastic. Op dat gebied is kunstenaar Maria Koijck zeer actief.

Operatie Afval

Koijck heeft naam gemaakt met haar installatie Operatie Afval. Daarmee liet ze zien hoe ongelofelijk veel afvalmateriaal een operatie opleverde waarbij zij, na een borstamputatie, een borstreconstructie kreeg. Van het creëren van de installatie maakte ze met haar dochter Eva Glasbeek een film die wereldwijd de aandacht trok. Ze kregen er in 2021 de internationale Guiltless plastic Prize voor.

Het duo maakte meer films waarin ze aandacht vroegen voor het fenomeen chirurgisch afval, dat voor een groot deel uit plastic bestaat. Tijdens Plastic Fantastic? worden deze films op tv-schermen getoond. Daarnaast presenteert Koijck ook een nieuw werk.

Feestdis

Milena Bleeksma, curator beeldende kunst van De Lawei: \'Met sinterklaas, kerst en nieuwjaar in het vooruitzicht gaan we nadenken over hoe we dat dit jaar gaan vieren. Voor veel mensen betekent dit cadeautjes en uitgebreid eten en drinken met familie en vrienden.

Koijck haakt daarop in door een grote tafel in te richten die er op het eerste gezicht heel mooi en gezellig uitziet. Totdat je beter gaat kijken en je je realiseert dat wat er op die tafel staat datgene is dat overblijft na al die gezelligheid.

De feestelijke aankleding is dus in feite een registratie van het afval dat we naderhand moeten weggooien. Dat stemt wel tot nadenken. Tijdens de opening van de expositie zal Koijck een talk houden over haar missie om bewustwording te creëren voor het afvalprobleem.’

Plasticvondsten

De Lawei heeft naast Koijck kunstenaar Flos Pol uitgenodigd haar kleurrijke werken te presenteren die ze maakt van plastic objecten die ze op het strand vindt: flesjes, dopjes en fragmenten van netten. Naast hangende objecten zijn er ook sieraden en \'ruimtelijke schilderijen’ te zien.

Bleeksma: \'Het werk van Pol sluit mooi aan op dat van Koijck, maar vraagt op een veel speelsere manier aandacht voor de problematiek rondom plastic afval. Hun bijdragen versterken elkaar. Uiteindelijk gaat het in deze expositie om de vraag of \'Plastic’ echt wel zo \'Fantastic’ is en hoe we ons daartoe moeten verhouden.’

Opening

De opening van de expositie Plastic Fantastic? vindt plaats op zaterdag 18 november van 16.00 tot 18.00 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Kunstenaar en spreker Maria Koijck zal bij de start van de opening een talk houden over haar werk. Daarbij staat er een hapje en een drankje klaar. Meld je aan voor de opening via de link op www.lawei.nl/PlasticFantastic.

Bezoekersinformatie

De expositie is te bekijken in de expositieruimte van De Lawei. Deze is geopend van donderdag t/m zondag van 14.00 uur - 17.00 uur. De expositieruimte is ook voorafgaand, tijdens de pauze, en na afloop van voorstellingen in Schouwburg De Lawei te bezichtigen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




Poll: College trekt handen af van Pride boot. Wat vind jij?

S!Nloze actie  
39.9%
Politiek ges!N  
6.9%
Wie heeft hier nu S!N in?  
30.8%
Dit zaakje s!nt  
8.5%
Jammer, toch S!Nvol om te doen  
13.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!