Account
Logo
Zoeken
11.3 °C
Doorsnijden natuur Oudega (S) kan 'niet zonder meer'

Doorsnijden natuur Oudega (S) kan 'niet zonder meer'

do 7 september 2023, 9.00 regionaal

OUDEGA - Het doorsnijden van een landelijk belangrijk stuk natuurgebied met een nieuw meer bij Oudega (S) mag niet zonder meer plaats vinden. De gemeente Smallingerland moet dan een ander deel van het gebied als bijzondere natuur aanwijzen en daarmee de verbinding herstellen.

Met die opmerking kwam Gauke van der Plaats uit Oudega tijdens de vergadering van de Ronde Tafel dinsdagavond. Hij had een zienswijze op de plannen ingediend.

Inzet van de discussie is een strook van zeshonderd meter lengte met waardevolle natuur, die onderdeel uitmaakt van het NatuurNetwerk Nederland, dat voorheen Ecologische Hoofdstructuur werd genoemd.

Het gebied van 9.000 vierkante meter wordt aan de natuur onttrokken en voor recreatie geschikt gemaakt, maar even verderop komt in ruil daarvoor het dubbele aan natuur terug, vertelde beleidsambtenaar Peter Terpstra. Die compensatie is veel meer dan de provincie Fryslân adviseerde.

Gauke van der Plaats zei blij te zijn dat er 18.000 vierkante meter nieuwe natuur wordt aangelegd. In de plannen is volgens hem echter onvoldoende aangegeven dat het NatuurNetwerk Nederland op een ander plek weer opnieuw wordt verbonden. "Ik ben niet tegen de aanleg van het meer, maar als je het doet, dan moet je een deel van de oevers als natuurgebied aanwijzen, zodat de verbinding wordt hersteld."

Met de aanleg van het nieuwe meer tussen Oudega (S) en De Veenhoop wordt het gebied voor recreanten aantrekkelijk gemaakt. De waterplas staat los van de aanleg van een klein meer vlakbij het dorp, waar ook woningen verrijzen.

De druk op de natuur wordt groot. Reden om bijvoorbeeld af te zien van het doortrekken van een fietspad verder het gebied in, voorbij het uitzichtpunt bij de Nije Mûntsegroppe. "Dan verstoor je de otter en andere dieren", aldus Terpstra.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsPoll: Wat is de beste oplossing voor het opvang-probleem?

Zoeken naar huisvesting voor statushouders  
56.7%
Toch doorgaan met ontwikkeling AZC in Dokkum  
43.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!