Account
Logo
Zoeken
16 °C
Jonge vrouw heeft uit zelfbescherming machete bij zich

Jonge vrouw heeft uit zelfbescherming machete bij zich

di 23 mei 2023, 15.15 uur

LEEUWARDEN - Omdat ze zich in Drachten niet veilig voelde liep een 19-jarige inwoonster van die plaats rond met een 30 centimeter lange machete in de rugtas. Ze moest zich dinsdag voor de rechter verantwoorden en niet alleen voor het bezit van een verboden wapen.

De Drachtster had het nodige op haar kerfstok. En ze had al een strafblad, waarop onder meer een veroordeling van de kinderrechter stond voor tien strafbare feiten.

Veroordeling door kinderrechter

Dinsdag moest ze voor de 'volwassen’ rechter verschijnen, voor een aantal vernielingen, verboden wapenbezit en het overtreden van een gebiedsverbod. Dat laatste vond plaats begin maart van dit jaar.

Met een hamer een abri vernield

De Drachtster mocht op last van de burgemeester niet op het Van Knobelsdorffplein komen, maar ze was er wel. Vier dagen later had ze op de Splitting met een hamer een abri vernield. Op de vraag van de rechter waarom ze dat had gedaan, antwoordde de vrouw dat ze "heel impulsief" had gehandeld. Eind vorig jaar had ze op Eerste Kerstdag de schuifdeur van praktijkschool Pro Drachten aan de Ring vernield. Datzelfde had ze op 7 januari nogmaals gedaan.

Kutschool

De eerste keer was de deur al beschadigd, overigens ook door toedoen van de verdachte. Ook nu kreeg ze de vraag waarom ze dit had gedaan. "Het is gewoon een kutschool, ik heb geen medelijden met ze", reageerde ze.

Fietsband doorgesneden

Eind januari had ze een fiets vernield die bij een uitzendbureau stond. Ze wilde de eigenaar van de fiets een lesje leren, vertelde ze. Diegene zou haar vriendin iets hebben aangedaan. Behalve dat de ventielen uit de banden waren gehaald, was de voorband doorgesneden. Ondanks dat er bij haar een machete en een klein mesje werden aangetroffen toen ze werd aangehouden, wist de vrouw niets van het doorsnijden van de band.

Messen uit zelfbescherming

De messen had ze bij zich uit zelfbescherming bij zich. "Ik voelde me niet veilig in Drachten, ze zoeken me gewoon", legde ze uit. Ze was bang dat ze aangevallen zou worden. "Ik was altijd de dupe in Drachten". Ze had haar "eigen maatregelen genomen" omdat niemand haar kon helpen. "Iemand anders gebruikt zijn vuisten, dat ga ik niet doen", aldus de verdachte.

In verslavingskliniek gezeten

Ze heeft onlangs drie weken vastgezeten, voor openlijke geweldpleging. Volgens de reclassering heeft ze moeite om met emoties om te gaan. Sinds haar vijftiende gebruikt de Drachtster drugs. Ze heeft met een zorgmachtiging in een verslavingskliniek gezeten, maar dat had niet het gewenste effect.

Zelf vindt ze dat de hulpverlening heeft gefaald. Aanvankelijk had ze laten weten dat ze geen hulp meer wilde, maar op de zitting bleek ze van gedachten veranderd. "Ik sta wel open voor hulp", zei ze.

"Het allerbelangrijkste is dat u hulp krijgt"

De rechter legde een deels voorwaardelijke gevangenisstraf op: als de Drachtster zich niet aan de voorwaarden houdt - het ondergaan van een behandeling en melden bij de reclassering - dan moet ze vijf weken zitten. Naast de vijf weken voorwaardelijk legde de rechter voor de overtredingen - het wapenbezit en het overtreden van het gebiedsverbod - een celstraf van tien dagen op.

De rechter liet de jeugdige leeftijd van de Drachtster meewegen bij de straf. "Ik houd er rekening mee dat u heel erg jong bent en het allerbelangrijkste is dat u hulp krijgt".

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Wat vindt u van het besluit om OPA te stoppen met papierinzameling?

Een goed besluit, veiligheid gaat voor  
17.4%
Jammer, het had anders opgelost kunnen worden  
29.1%
Onterecht, OPA moet kunnen doorgaan  
53.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


regionaal nieuws

Dollemansrit met 153 km/u waar 60 is toegestaan

Dollemansrit met 153 km/u waar 60 is toegestaan


regionaal nieuws

Man uit Ternaard (63) kijkt te diep in glaasje

Man uit Ternaard (63) kijkt te diep in glaasje