Account
Logo
Zoeken
16.6 °C
'Evenementen mogen niet bezwijken onder regeldruk'

'Evenementen mogen niet bezwijken onder regeldruk'

wo 19 april 2023, 16.15 uur

DRACHTEN - Evenementen in Smallingerland mogen niet bezwijken onder de regeldruk van de overheid. De gemeente kan helpen, eventueel met extra geld. Aldus burgemeester Jan Rijpstra. Hij zal ook vragen of een provinciaal evenementenloket van de grond kan komen.

De avondvierdaagse zou bijvoorbeeld centraal kunnen worden georganiseerd, waardoor maar één vergunning nodig is. Organisatoren hoeven dan niet in elke gemeente afzonderlijk aan te kloppen.

Meer voorbeelden voor het verlichten van de regeldruk liggen voor het grijpen. Het SKS-skûtsjesilen heeft bij de provincie aangeklopt om met een enkele vergunning de zeilwedstrijd in meerdere gemeenten te organiseren, vertelde Rijpstra. Hij zegde toe het onderwerp provinciaal aan de orde te stellen.

Jeugdgroepen

De problematiek kwam aan de orde tijdens het veiligheidsbeleid voor de komende vier jaar. Prioriteit in de periode van 2023 tot 2026 krijgen de sociale overlast, jeugdoverlast en jeugdgroepen en ondermijnende criminaliteit.

Ook wordt extra aandacht besteed aan woninginbraken, de veiligheid van evenementen, jongeren, alcohol en drugs, rampenbestrijding en crisisbeheersing. In het rijtje staat ook de ambtelijke en bestuurlijke integriteit.

"Smallingerland wil een gemeente zijn waar iedereen zich prettig voelt, waar ondernemers zich graag willen vestigen en waar je aangenaam kunt wonen, werken en recreëren. Op al die fronten is veiligheid een noodzakelijke randvoorwaarde", aldus burgemeester en wethouders in een toelichting.

Preventie

De drugsproblematiek op de scholen in Drachten moet vooral preventief worden aangepakt, schrijft directeur-bestuurder Tjally Otter van zorgorganisatie Carins in een reactie aan de gemeenteraad. De scholen en ook de jeugdwerkers van de Maatschappelijke Onderneming Smallingerland (MOS) kunnen volgens haar daarin een belangrijke rol spelen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

Bliksem slaat in op woning in Kollum

Bliksem slaat in op woning in Kollumregionaal nieuws

Wolkbreuk treft Buitenpost: overal water

Wolkbreuk treft Buitenpost: overal water