Account
Logo
Zoeken
13.4 °C
Foto: Harry Blokzijl | Onthulling van het informatiebord

It Reindersmabosk is 6500 bomen rijker

do 13 april 2023, 10.01 regionaal

OPEINDE - It Reindersmabosk nabij Drachten is sinds begin dit jaar een stuk groter. Er zijn 6500 zaailingen bij geplant waardoor de totale oppervlakte van dit natuurgebied nu op maar liefst 8,5 ha uitkomt. Dit ter ere van het 50-jarig jubileum van de Friese Milieu Federatie (FMF) vorig jaar.

Het nieuwe gedeelte van It Reindersmabosk is woensdag geopend door leerlingen van basisschool De Leister Igge uit Opeinde, Maria le Roy, wethouder gemeente Smallingerland, en Hans van der Werf, directeur FMF.

Het gebied is onder andere meidoorns, hazelaren, vlieren, lindebomen, tamme kastanjebomen en zwarte bessenbomen rijker. Dit zijn inheemse boomsoorten en dragen daardoor optimaal bij aan de lokale biodiversiteit.

Daarnaast spelen bomen ook een belangrijke rol om de klimaatverandering tegen te gaan. De uitbreiding van It Reindersmabosk is financieel mede mogelijk gemaakt door stichting Trees for All en het project \'Doarpen yn it grien’.

It Reindersmabosk

Het eerste deel van It Reindersmabosk werd in 2015 aangelegd bij het buurtschap Nijtap. Het gebied is vernoemd naar Sake Sietzes Reindersma (1877 – 1949). Hij was een rijke agrariër in deze omgeving en heeft zijn hele vermogen nagelaten aan zijn eigen fonds. Dit fonds is er voor "lenigen van de nood van hulpbehoevende personen" in zijn omgeving.

Het natuurgebied werd aangelegd ter compensatie van het bedrijventerrein Nijtap. Op het terrein tref je bos, gras en drassige grond aan. Hierdoor is er veel diversiteit in flora en fauna.

In het gebied zijn ook fruit- en besdragende bomen en struiken geplant, die de vogels van voedsel kunnen voorzien. Met de nieuwe uitbreiding van ruim 2 ha ter ere van het jubileum van de FMF (mede gefinancierd door Stichting Trees for All) wordt dit natuurgebied de komende jaren alleen maar mooier en groener.

FMF Jubileumbosken

De FMF zet zich al meer dan 50 jaar in voor een moai en duorsum Fryslân. Ter ere van dit jubileum wilde de FMF Fryslân een blijvende herinnering geven. Dit zijn twee levendige jubileumbosken geworden: de uitbreiding van It Reindersmabosk met 6500 zaailingen en het doarpsbosk bij Snakkerburen (dit wordt 24 april 2023 geopend).

Bomen spelen een belangrijke rol in het toekomstbestendig maken van Friesland. Ze nemen CO2 op, brengen schaduw en verkoeling tijdens de warme zomers en houden water vast in droge tijden. Ook zijn ze goed voor onze fysieke én mentale gezondheid.
FOTONIEUWS
fotonieuwsfotonieuwsfotonieuws

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws