Account
Logo
Zoeken
7.1 °C

Medailles voor redders van twee kinderen uit auto in Opeinder kanaal

ma 27 maart 2023, 19.29 uur

OPEINDE - Rinze Jan Procee (1973) uit Burgum, Douwe Herder (1956) uit Hurdegaryp, Klaas de Vries (1978) uit Assen en Stefanie Pijpker (1991) uit Opeinde kregen maandag een zilveren medaille uitgereikt. Het viertal redde gezamenlijk twee kinderen uit een te water geraakte auto in het kanaal van Opeinde.

De uitreiking was maandag in Dorpshuis De Wringe in Opeinde. De vier kregen een vier zilveren medailles met getuigschrift en een oorkonde van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen uitgereikt door burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland.

Ongeluk

Het viertal kwam in actie nadat de auto van de 34-jarige Hielkje Tabak-Van der Lei uit Opeinde te water raakte met haar eenjarige zoon Jildert Sjoerd en vierjarige Meike Gerdien er nog in. Even daarvoor reed Hielkje over de brug aan de Hegewei richting Drachten.

Op de brug kwam zij een andere automobilist tegen. Beide voertuigen raakten elkaar met de spiegels. Hielkje is daarna kennelijk linksaf de Kanaelsloane opgedraaid en op de helling naar de brug toe gestopt. Ze stapte uit haar voertuig zonder de auto op de handrem te zetten. De auto rolde vervolgens het kanaal in met de twee kinderen er nog in.

Redding

René Procee en Douwe Herder reden toevallig langs en zijn meteen het water ingegaan. Klaas de Vries reikte de lifehammer aan en Stefanie Pijpker heeft Jildert Sjoerd gereanimeerd nadat hij uit zijn benarde positie in de auto was gered.

Deze vier helden ontvangen de zilveren medaille met getuigschrift van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Op de website van de KMRD staat: 'De zilveren penning wordt doorgaans toegekend bij de redding die op een moedige en verdienstelijke wijze en/of de opwekking der levensgeesten die op verdienstelijke wijze plaatsvond'. De Maatschappij heeft aangegeven dat zilveren medailles niet vaak worden uitgereikt.

Het vierjarige meisje kon al snel uit het voertuig worden gehaald maar dat gold niet voor Jildert Sjoerd. Hij zat in een kinderzitje vastgesnoerd en moest eerst los worden gemaakt. Dit heeft enige minuten geduurd, waarbij hij inmiddels onder water was.

Nadat hij was bevrijd, was hij niet meer bij kennis. Stefanie Pijpker is direct gaan beademen, vervolgens is na een zwakke hartslag door haar nog dertig keer een borstcompressie toegepast.

De familie Nicolai uit Opeinde stelde hun huis open voor de eerste opvang van de slachtoffers en zij ontvingen hiervoor een oorkonde van de Maatschappij.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369


regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
27.7%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
26.9%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.6%
Geen mening  
27.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

regionaal nieuws

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog