Account
Logo
Zoeken
6.5 °C
Winkeldievegges gebruiken kinderen en kinderwagen

Winkeldievegges gebruiken kinderen en kinderwagen

vr 17 maart 2023, 15.10 uur

LEEUWARDEN - De politierechter had vrijdag geen goed woord over voor de handelwijze van twee winkeldievegges: de vrouwen (31 en 41 jaar) hadden hun kinderen van 10 en 11 jaar gebruikt om goederen te stelen bij de Spar City supermarkt in het centrum van Leeuwarden. Bij een andere diefstal werden er spullen in een kinderwagen verstopt.

Inzetten kinderen "een zeer zorgelijke omstandigheid"

De politierechter noemde het inzetten van kinderen om winkeldiefstallen te plegen "een zeer zorgelijke omstandigheid". De officier van justitie was nog wat uitgesprokener: zij vond het "buitengewoon ernstig dat deze vrouwen hun kinderen het vuile werk laten opknappen".

Rugzakjes werden volgestopt

Op camerabeelden was te zien dat de kinderen hun rugzakjes vol stopten met onder andere sushi, thee en snoepgoed, zogeheten \'gummi worms’. Nadat ze waren aangehouden deed de oudste van de twee vrouwen aanvankelijk of haar neus bloedde. Ze zou niet hebben geweten dat de kinderen de winkel in waren gelopen.

Kinderen hadden contact met verdachte

Bij een tweede verhoor betuigde ze spijt en zei ze dat ze terug naar huis wilde. De andere vrouw had verklaard dat ze te weinig geld had. Zij wist van tevoren dat de kinderen gingen stelen. Op de beelden was ook te zien dat de kinderen in de winkel contact hadden met de oudste verdachte. De vrouwen wonen op het azc in Burgum, ze zijn afkomstig uit Moldavië.

Gestolen goederen verstopt in kinderwagen

De 31-jarige was een week eerder, op 13 september vorig jaar, ook al betrapt op stelen. Bij de Plus supermarkt in Burgum had ze, samen met een 26-jarige medebewoonster van het azc, kipfilet en Pringles gestolen. De vrouwen hadden de gestolen goederen verstopt in een kinderwagen.

Vrouw komt naar bureau om kind op te halen

De 26-jarige kon in de winkel worden aangehouden. De andere vrouw wist aanvankelijk de dans te ontspringen. Ze liep later alsnog tegen de lamp toen ze, tot grote verbazing van de aanwezige agenten, naar het politiebureau kwam om het kind van de andere verdachte op te halen. De vrouw werd herkend omdat de camerabeelden van de diefstallen al waren bekeken.

Een half uur voor de diefstal bij de Plus hadden de vrouwen ook levensmiddelen gestolen bij de Jumbo in Burgum. De vrouwen die in Leeuwarden hun kinderen uit stelen stuurden kregen beide een gevangenisstraf van een week. De 26-jarige vrouw die bij de Plus en de Jumbo in Burgum had gestolen werd veroordeeld tot twee weken cel. Zij had een strafblad, de andere twee nog niet. Beide vrouwen verschenen niet op de zitting.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.4%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27.2%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.6%
Geen mening  
28.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!