11.9 °C
Libertas na klinkende zege terug aan kop van de eredivisie

zo 12 maart 2023, 14.13 uur

DAMWALD - Ondanks de barre weersomstandigheden was sporthal De Boppeslach vrijdagavond goed gevuld. Zagen de bijna 100 toeschouwers de toekomstige kampioen van Nederland? Hoewel Libertas en Fc. Marlène met kop en schouders boven de rest uitsteken, geeft de ranglijst geen enkele garantie.

Zelfs de nummer 1 van de verliezerspoule kan zich aan het einde van het seizoen zelfs kronen tot Nederlands beste zaalteam. De eindstand van de reguliere competitie bepaalt alleen wie elkaar treffen in de play-offs. Door de 2-1 overwinning neemt Libertas de koppositie weer over van Fc. Marlène.

Libertas was met name in de eerste helft de bovenliggende partij. Josefien Slump kreeg de eerst kans van de wedstrijd maar schoot hoog over. De uit Delfzijl afkomstige aanvalster was voor rust de absolute uitblinker aan Friese zijde. Het blijft doodzonde dat zij alleen bij thuiswedstrijden van de partij is. Haar prima optreden zag ze beloond met de openingstreffer, nadat Jessie Prijs optimaal profiteerde van een slippertje van Juul van der Kolk en Slump daarna op maat bediende. Daarna kreeg Sam Bosma nog een uitgelezen mogelijkheid om de voorsprong te verdubbelen. Zij stuitte op keepster Jacky Reus.

Tegen het einde van de eerste helft vond Simone Hand, na een subtiel passje van virtuoos Aimy Visser, keepster Laura Hummel op haar weg. Toch kwam Fc. Marlène op gelijke hoogte. Een kansloze voorzet van Simone Hand, die de topscoordersranglijst aanvoert, belandde schlemielig via het been van Jessie Prijs in eigen doel. In de laatste aanval voor de theepauze schoot Marissa Elzinga na een prachtige aanval de bal tegen de hand van Simone Hand. Volgens velen een penalty, maar scheidsrechter Harders wuifde de protesten van Libertas resoluut weg.

In de tweede helft kwam er meer evenwicht in de wedstrijd. Hoe langer de wedstrijd duurde, hoe vermoeider de speelsters van Libertas werden. Maar Marlène had moeite om het lichte overwicht om te zetten in grote kansen. Silke van der Wal werd uiteindelijk de matchwinnaar. Zij zette helemaal rechtsachter in de zaal een aanval op die zou leiden tot de 2-1.

Sam Bosma speelde daarna Van der Wal met een lob vrij, die met een een-tweetje Bosma weer bereikte. Het schot dat volgde pareerde Jacky Reus in eerste instantie nog, maar de rebound was voor de attente Van der Wal. De laatste drie minuten was het nagelbijten op de bank van Libertas en op de tribune. Fc. Marlène wisselde keepster Reus in voor een extra veldspeler. Hierdoor forceerde de Noord-Hollanders enkele kansen. Maar zowel Simone Hand als Chantal Hendriksen misten net dat beetje scherpte en richtingsgevoel.

Tenslotte leek Jessie Prijs te profiteren van balverlies van stand-in keepster Sanne Brand, maar de bal belandde tegen de paal. Na het laatste eindsignaal verdwenen de moegestreden speelsters van Libertas onder een welverdiend applaus richting kleedkamers.