Account
Logo
Zoeken
22.8 °C
Raadslid uit Garyp (53) in val gelokt met seksdate met elfjarige
© WâldNet

Raadslid uit Garyp (53) in val gelokt met seksdate met elfjarige

wo 8 maart 2023, 18.25 regionaal

GARYP - Een 53-jarige man uit Garyp werd eind 2021 in de val gelokt met een seksdate met een elfjarig meisje in het vooruitzicht. Hij zocht zelf het contact en de moeder van het kind voerde daarna het gesprek. De stiefvader deelde hem uiteindelijk een paar tikken uit toen het daadwerkelijk tot een ontmoeting kwam.

De man moest zich woensdag verantwoorden bij de rechtbank in Dordrecht. De man werkte destijds als jeugdbeschermer en was raadslid voor de ChristenUnie in Tytsjerksteradiel. Zijn lidmaatschap werd direct geschorst nadat deze site het nieuws bekendmaakte. "Met zijn baan moest hij de veiligheid van minderjarigen garanderen en hij deed het tegendeel." zo stelde officier van justitie Verschuren.

Verzoek

De man had een vriendschapsverzoek op Snapchat naar het meisje gestuurd. De moeder had per toeval nog voor deze man gewaarschuwd op Facebook. Onder de naam 'Eddy After' zou deze pedo actief zijn op Snapchat. Ze besloot op 21 december 2021 - even voor 9.00 uur - om een gesprek te starten met de man en vertelde dat ze 11 jaar was.

De verdachte - hij bekende op de zitting dat hij deze Eddy was - schreef dat hij 42 jaar was. Hij zei: "Dus het wordt niets tussen ons, denk ik. Tenzij je volwassen bent voor je leeftijd?" Nadat hij als antwoord kreeg "Ja, dat ben ik al" schreef hij al vrij snel "Sex?" Hij bood ook nog geld aan.

Dick Pic

De man stuurde niet veel later een dick pic en dezelfde dag volgde een afspraak bij het metrostation Rotterdam Zuid in Rhoon. Hij had nog gestuurd "Wat wil je doen? Zoenen, voelen of wil je het echt doen?" en later vroeg hij nog of de afspraak doorging. "Ja om 16 uur, ik ga zo buiten spelen" antwoordde ze.

Afspraak

De moeder zette de afspraak in scène en de vier jaar oudere zus durfde hem wel op te wachten. Ze ging lopen en stuurde een foto van haar jas. De moeder en stiefvader stonden op de uitkijk. Nadat de ontmoeting plaatsvond, sloeg hij een arm om haar heen. De stiefvader besloot daarop er heen te gaan en deelde hem een paar flinke tikken uit. Een vluchtpoging mislukte. Hij is uiteindelijk door de politie meegenomen naar het bureau.

Spanning

De man uit Garyp herinnert dat hij tijdens de chats in een hotel zat. "Die paar dagen ben ik zo bezig geweest, maar ik heb nooit de intentie gehad om een minderjarige te verleiden." Hij zocht seksuele spanning en zou vele gesprekken met vrouwen hebben gevoerd. Volgens hem waren dat (veel) volwassen vrouwen.

Mooie dame

"Ik heb geen meisje gezien maar een vrouwspersoon" zo omschreef de man het moment van de ontmoeting. "Volgens mij ben jij geen 11?" zei hij. "Nee, ik ben 15." had ze tegen hem gezegd. "Helemaal niet erg, wat ben je een mooie dame." zou de verdachte hebben gezegd.

Weggerend

De stiefvader greep in. "Hij pakte me bij de kraag en hij heeft mij naar achteren gedrukt. Ik probeerde het uit te leggen dat het niet mijn intentie was. Hij werd bozer en begon te slaan. Ik dacht dit gaat niet goed. Ik heb me nog losgerukt en ik ben hard gaan lopen. Ik ben daarna uItgegleden en op de grond gevallen. Ik heb de politie gebeld en anderen zouden dat ook gedaan hebben." zo herinnerde de man uit Garyp wat er daarna gebeurd was.

Bizar

"Hoe kijkt u er op terug?" vroeg de rechter de verdachte. "Bizar" was zijn antwoord. "Ik zou niet weten waarom ik dat gedaan heb, ik was gefocust op prikkels. Toen die uitnodiging kwam, had ik nooit die link gelegd met deze chat." De Gariper zou zoveel verschillende chats open hebben staan dat hij niet meer zou weten dat deze chat met het elfjarige was. "Elke keer zijn er nieuwe berichten. Ik reageer op wat er boven staat en wat ik zelf heb geschreven dat zie ik niet meer, haar antwoorden ook niet. Dat verdwijnt allemaal en dan is de chat weg".

Knip

De man zou een knip in zijn geheugen hebben gehad op het moment dat er een afspraak werd gemaakt. "Toen had ik niet de link gelegd dat ik met een elfjarige aan het afspreken was". De rechters merkten op dat de man niet wegging nadat hij de leeftijd van het meisje had gehoord. Hij antwoordde: "Ik kan me zelf wel voor de kop slaan dat ik niet de helderheid van geest had om rechtsomkeer te maken."

Uitlaatklep

Ook het feit dat hij werkte als jeugdbeschermer bij Leger des Heils in Rotterdam kon de man niet rijmen met zichzelf. Vanwege zijn drukke baan en nieuwe raadslidmaatschap was hij op zoek naar seksuele ontlading en hij gaf zich daaraan over. "Het was een uitlaatklep...."

De verdachte had als plan om het meisje - voordat hij naar huis ging - te ontmoeten. De rechter hield hem de volgende zin voor: "'Ja, 4 uur, ik ga zo buiten spelen' en U zegt dat U een volwassen vrouw gaat ontmoeten? "Ik heb alleen gezien dat er stond 4 uur...." was het antwoord.

Verleiding

Voor officier van justitie Verschuren is het klip en klaar dat de man het meisje verleidde. Nadat ze haar leeftijd zei, begon hij al over sex en geld. "Dan bent u toch al bezig met het verleiden?" De verdachte antwoordde: "Voor mij was het om te choqueren en te kijken wat er gebeurt..." Verschuren vindt het ongeloofwaardig. "Hij blijft zeggen dat hij niet wist dat hij een afspraak met een minderjarige maakte maar de poging om te verleiden was om 8.53 uur (binnen enkele minuten red.) al een feit."

Therapie

Inmiddels is de man in therapie gegaan om te leren omgaan met emoties nadat hij is vrijgekomen. Ook probeert hij zijn huwelijk te redden, mede met hulp van therapie. Hij zit verder zonder werk omdat hij volgens het UWV onbemiddelbaar is vanwege de media aandacht die deze zaak genereerde in 2022.

Eis

De officier van justitie eiste een voorwaardelijke celstraf van 150 dagen met aftrek van zijn voorarrest (onvoorwaardelijk: 73 dagen) met een proeftijd van 3 jaar. Verschuren rekent het de man extra aan dat hij werk had als jeugdbeschermer en als raadslid een voorbeeldfunctie had.

In het laatste woord zei de man uit Garyp dat hij zich enorm schaamde en heel veel spijt had. "Het had nooit zo mogen gaan...." De uitspraak van de meervoudige kamer van de rechtbank volgt op 22 maart om 13.00 uur in Rotterdam.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws