Account
Logo
Zoeken
Zoeken
12.2 °C

Foto: Rijkswaterstaat

Extra baggerschip moet het schrappen van afvaarten voorkomen

vr 24 februari 2023 11.45 uur

HOLWERT - Rijkswaterstaat gaat vanaf maandag 27 februari een extra baggerschip inzitten in de vaargeul tussen Holwert en Ameland. Rederij Wagenborg moest kortgeleden afvaarten schrappen bij laagwater. Dit omdat de vaargeul teveel dichtgeslibd was.

Momenteel wordt er van maandag tot en met vrijdag al gebaggerd, maar dit blijkt onvoldoende om de streefdiepte aan te kunnen garanderen. Dit komt door de zogenaamde verlanding, een natuurlijk proces waarbij sediment uit het water wordt afgezet op de bodem van de Waddenzee. Hierdoor stijgt de bodem en worden de wadgeulen steeds moeilijker bevaarbaar. Ondanks de zeespiegelstijging, verwacht Rijkswaterstaat dat de verlanding zich de komende decennia zal voortzetten.

Het uitvallen van afvaarten is erg vervelend voor bewoners en bezoekers van Ameland. Daarom zijn er nu maatregelen gevonden voor de korte termijn. Voor de lange termijn is Rijkswaterstaat een onderzoek gestart. Er zal worden gekeken de mogelijkheden om Ameland op de lange termijn betrouwbaar en duurzaam bereikbaar te houden

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....