12.2 °C
Libertas zet ongekende zegereeks ook voor in de voorjaarsreeks

ma 6 februari 2023, 8.49 sportnieuws

DAMWALD - Libertas spoelde de uitschakeling in de beker weg door vrijdagavond in Gorichem nummer drie ZVG Cagemax met 0-3 klop te geven. In een geweldige wedstrijd kwam de Friese koploper in de eredivisie met een beetje geluk op voorsprong.

Een intrap van uitblinkster Evelien Mensies belandde via een voet van een verdediger van ZVG achter keepster Anna Reitsma. In de winterstop verkaste de van oorsprong uit Burgum afkomstige international van Drs. Vijfje naar ZVG.

In de tweede helft werd Mariël Miedema met twee doelpunten de gevierde speelster bij de Friezinnen. Nadat Anna Reitsma mee ging voetballen regende het kansen voor Libertas, maar gescoord werd er niet meer.

Met een iets behoudenere tactiek begon Libertas aan de wedstrijd. Het sterke ZVG Cagemax werd, hoewel niemand dit hardop uitsprak, toch vooraf gevreesd. En achteraf niet geheel ten onrechte. Met name fysiek had Libertas het zwaar. Ontbrak vorige week tegen Drs. Vijfje nog het heilige vuur nu speelde de pupillen van coach Sees Bergman weer ouderwets met veel ‘kriich’.

ZVG Cagemax was af en toe slordig in de passing. Hierdoor ontstond ook de eerste grote kans van de wedstrijd voor Jessie Prijs die oog in oog met Anna Reitsma miste. Aan de overkant van het speelveld had Mandy de Jong haar team in een gelijksoortige situatie op voorsprong moeten zetten. De wedstrijd kenterde toch enigszins door het eigen doelpunt van ZVG Cagemax.

In de tweede helft ontbrandde de wedstrijd helemaal. Aan beide zijde vielen kansen te noteren. Een uitbraak van ZVG Cagemax met een 3-1 overtalsituatie werd knullig om zeep geholpen.

Een paar tellen later stond de 0-2 op het scorebord: doelpuntenmaakster Mariël Miedema. Coach Johan van der Hoek greep in en liet Anna Reitsma meevoetballen. Dit ging al snel gruwelijk mis. Mariël Miedema onderschepte een breedtepass en kon van grote afstand de bal gemakkelijk in het lege doel schieten. Daarmee was de wedstrijd gespeeld.

Door deze overwinning startte Libertas de tweede seizoenshelft waarmee het de eerste eindigde, namelijk winnen. In de najaarsreeks neemt men de helft van het aantal punten mee.

Twaalf duels winnen op een rij is een unicum in de eredivisie. Het gat dat geslagen is met ZVG bedraagt zeven punten. Volgende week is Futsal Rotterdam de volgende tegenstander. De Rotterdammers moesten met lede ogen aanzien dat de scheidsrechter de zaal afkeurde. Tegenstander Fc. Marlène keerde onverrichter zake terug naar Heerhugowaard.