Account
Logo
Zoeken
13 °C
Zes gemeenten steunen burgerinitiatief voor buslijn

Zes gemeenten steunen burgerinitiatief voor buslijn

do 19 januari 2023, 20.43 uur

BURGUM - Het openbaar vervoer in Friesland staat al jaren onder druk. Het aantal ritten wordt elk jaar minder, bushaltes verdwijnen of worden verplaatst. Reizigers zijn steeds meer aangewezen op andere vervoerswijzen.

Inwoners en bedrijven uit de gemeenten Achtkarspelen, Noardeast Fryslân, Dantumadiel, Smallingerland, Tytsjerksteradiel en Westerkwartier hebben nu het heft in handen genomen en stellen een nieuwe buslijn voor over de Uterwei/Skieding van Kollum via Surhuisterveen/Opende naar Drachten.

De zes gemeenten steunen dit burgerinitiatief. "Het openbaar vervoer moet weer aantrekkelijk worden gemaakt en dat gebeurt niet door het elk jaar verder te versoberen," zegt wethouder Sierd Vegelin van Achtkarspelen. "Het geluid uit de 'mienskip' geeft de behoefte aan. De provincie beslist uiteindelijk maar wij zullen ons inzetten om dit mogelijk te maken."

Aanbesteding
Op dit moment verzorgt Arriva het busvervoer in Fryslân. De provincie Fryslân is gestart met de voorbereidingen voor de aanbesteding van het Friese openbaar vervoer voor de periode 2024-2034. Als basis voor deze aanbesteding heeft de provincie het Ontwerp Programma van Eisen opgesteld. Hierin staan de minimale eisen waar vervoerders aan moeten voldoen.

De Noordoost Friese gemeenten hebben hierop gereageerd door middel van een zienswijze. De gemeenteraad van Achtkarspelen vergaderde donderdagavond over het Ontwerp Programma van Eisen en de zienswijze.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

Marco Kroon spreekt veteranen in Drachten toe

Marco Kroon spreekt veteranen in Drachten toe
kwijt / misdaad in je straat

Overleden kat/poes gevonden

Overleden kat/poes gevonden

regionaal nieuws

Meer dan 40 bekeuringen bij verkeerscontrole

Meer dan 40 bekeuringen bij verkeerscontrole