Account
Logo
Zoeken
15.9 °C
Man 20 maand zonder rijbewijs na 'dronkemansritje' op snorfiets

Man 20 maand zonder rijbewijs na 'dronkemansritje' op snorfiets

di 11 oktober 2022, 10.55 uur

LEEUWARDEN - Een 52-jarige man uit Drachten zit al 20 maanden zonder rijbewijs nadat hij op 24 januari 2021 dronken op de snorfiets naar huis reed. Hij moest dinsdag voorkomen bij politierechter Tom Wolters op de rechtbank in Leeuwarden.

De man viel destijds bij de politie op omdat hij tijdens de toen geldende avondklok door zijn woonplaats reed. Hij werd om 21.35 uur op de Middelwyk staande gehouden. Hij had te diep in het glaasje gekeken. De man zei dat hij bij een vriend voetbal had gekeken en toch maar besloot om naar huis te gaan, ondanks het feit dat hij mocht blijven slapen in verband met die avondklok.

De man scoorde op de ademanalyse op het politiebureau 615 µg/l. Dat is bijna 3 keer boven de toegestane hoeveelheid (220 µg/l). "Dan heb je hem echt goed om gehad" zo concludeerde Wolters. De man had enorm spijt. "Het is mij daarna nooit meer overkomen." Hij is al 20 maanden zijn rijbewijs kwijt. Omdat hij lange tijd in de bijstand zat, heeft hij tot op heden niet voldoende geld om het roze kaartje terug te krijgen via het CBR. "Ik leg niet even duizend euro aan de kant om die cursus te doen..."

Foute dagvaarding

Het Openbaar Ministerie eiste een rijontzegging van 4 maanden en een geldboete van 325 euro. Voor een eerder feit - in september 2018 - werd een verzoek tot vrijspraak gedaan. Hij werd in die zaak gedagvaard als beginnend bestuurder terwijl hij al sinds 1990 zijn rijbewijs heeft. Ook toen zat hij dronken op de snorscooter. Hij scoorde toen 295 µg/l.

Voorwaardelijk

Rechter Wolters vond ook alleen de zaak van 2021 bewezen. Op verzoek van de Drachtster zette hij de geldboete om in een voorwaardelijke boete van 500 euro. Als hij nog eens in de fout gaat, dan moet hij betalen. De man beloofde dat dat niet meer gaat gebeuren. Hij had gevraagd of het voorwaardelijk kon omdat hij zo krap bij kas zit. Wolters: "Ik weet dat u - voordat u het rijbewijs terug krijgt van het CBR - nog flink in de buidel moet tasten". Hij werd verder veroordeeld tot een rijontzegging van 4 maanden. Deze periode is het rijbewijs al ingenomen geweest.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Wat vindt u van het besluit om OPA te stoppen met papierinzameling?

Een goed besluit, veiligheid gaat voor  
17.5%
Jammer, het had anders opgelost kunnen worden  
28.9%
Onterecht, OPA moet kunnen doorgaan  
53.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


regionaal nieuws

Dollemansrit met 153 km/u waar 60 is toegestaan

Dollemansrit met 153 km/u waar 60 is toegestaan


regionaal nieuws

Man uit Ternaard (63) kijkt te diep in glaasje

Man uit Ternaard (63) kijkt te diep in glaasje