Account
Logo
Zoeken
7.8 °C
Man 20 maand zonder rijbewijs na 'dronkemansritje' op snorfiets

Man 20 maand zonder rijbewijs na 'dronkemansritje' op snorfiets

di 11 oktober 2022, 10.55 uur

LEEUWARDEN - Een 52-jarige man uit Drachten zit al 20 maanden zonder rijbewijs nadat hij op 24 januari 2021 dronken op de snorfiets naar huis reed. Hij moest dinsdag voorkomen bij politierechter Tom Wolters op de rechtbank in Leeuwarden.

De man viel destijds bij de politie op omdat hij tijdens de toen geldende avondklok door zijn woonplaats reed. Hij werd om 21.35 uur op de Middelwyk staande gehouden. Hij had te diep in het glaasje gekeken. De man zei dat hij bij een vriend voetbal had gekeken en toch maar besloot om naar huis te gaan, ondanks het feit dat hij mocht blijven slapen in verband met die avondklok.

De man scoorde op de ademanalyse op het politiebureau 615 µg/l. Dat is bijna 3 keer boven de toegestane hoeveelheid (220 µg/l). "Dan heb je hem echt goed om gehad" zo concludeerde Wolters. De man had enorm spijt. "Het is mij daarna nooit meer overkomen." Hij is al 20 maanden zijn rijbewijs kwijt. Omdat hij lange tijd in de bijstand zat, heeft hij tot op heden niet voldoende geld om het roze kaartje terug te krijgen via het CBR. "Ik leg niet even duizend euro aan de kant om die cursus te doen..."

Foute dagvaarding

Het Openbaar Ministerie eiste een rijontzegging van 4 maanden en een geldboete van 325 euro. Voor een eerder feit - in september 2018 - werd een verzoek tot vrijspraak gedaan. Hij werd in die zaak gedagvaard als beginnend bestuurder terwijl hij al sinds 1990 zijn rijbewijs heeft. Ook toen zat hij dronken op de snorscooter. Hij scoorde toen 295 µg/l.

Voorwaardelijk

Rechter Wolters vond ook alleen de zaak van 2021 bewezen. Op verzoek van de Drachtster zette hij de geldboete om in een voorwaardelijke boete van 500 euro. Als hij nog eens in de fout gaat, dan moet hij betalen. De man beloofde dat dat niet meer gaat gebeuren. Hij had gevraagd of het voorwaardelijk kon omdat hij zo krap bij kas zit. Wolters: "Ik weet dat u - voordat u het rijbewijs terug krijgt van het CBR - nog flink in de buidel moet tasten". Hij werd verder veroordeeld tot een rijontzegging van 4 maanden. Deze periode is het rijbewijs al ingenomen geweest.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten

regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369




regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.6%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
26.6%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
18%
Geen mening  
28.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!