Account
Logo
Zoeken
Zoeken
12.9 °C

Bonifatius niet vermoord in Dokkum

zo 13 juni 2004 15.10 uur

DOKKUM - Bonifatius is 1250 jaar geleden niet vermoord in Dokkum. Volgens veel archeologen bestond Dokkum niet eens in de tijd van de heilige. Eén van de onderzoekers die dit beweert is Albert Delahaye. Hij publiceerde sinds 1955 kritische artikelen over diverse historische 'feiten'. Zo stelt hij dat de moord in Dokkum een fantasie is van een paar middeleeuwse schrijvers die het vervolgens aan het papier toe vertrouwden.

De heilige Bonifatius is volgens Delahaye juist vermoord bij Dockynchirica, op zo'n 35 km van het Franse Duinkerken. De fabel van Dokkum zou zijn ontstaan in de 13e eeuw en werd verspreid door een bisschop van Utrecht: Dockynchirica werd ingekort tot Dokkum en de moordplaats werd zo ruim 400 km verlegd naar het noordoosten...

En daarom wordt misschien wel de 1250e sterfdag van Bonifatius juist feestelijk herdacht in Dokkum omdat een andere waarheid na 1200 jaar zwaar kan vallen. Dan zou er afscheid moeten worden genomen van de geest die volgens de site Bonifatius Dokkum nog altijd ronddwaalt in stad.

Doorzoeken naar de (mogelijke) waarheid?
http://web.inter.nl.net/hcc/Gbm.Delahaye/
http://www.bonifatiusdokkum.nl
http://home.concepts.nl/~delahaye

Tevens is de bijlage van het Friesch Dagblad
van 12 juni 2004 geheel gewijd aan Bonifatius

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....