Account
Logo
Zoeken
4.3 °C

© WâldNet

Oplichtingsbende weet 31-jarige Mandy te vinden

do 23 juni 2022, 17.40 uur

DRACHTEN - De 31-jarige Mandy uit de Fryske Wâlden is onlangs slachtoffer geworden van oplichting. Onbekenden hadden op slinkse wijze op haar naam drie pakketten besteld bij een schoenmerk. Mandy ontdekte de oplichting en dankzij haar wist de politie de oplichtersbende in de kraag te vatten.

Nadat Mandy aangifte had gedaan en deze zaak aan het licht kwam, bleek het om grootschalige oplichting te gaan. Er was namelijk al voor meer dan 100.000 euro buitgemaakt en er werden door de politie ruim tweehonderd dozen met merkschoenen en (designer)kleding gevonden.

Er werden telkens bestellingen gedaan met een betaaldienst waarbij de rekening pas later hoefde te worden betaald. De producten werden begin februari verzonden naar Mandy haar adres.

'Buurvrouw belde mij'

"Mijn buurvrouw belde mij omdat zij een pakketje in ontvangst had genomen. Dit was raar want ik had niets besteld" aldus de 31-jarige Mandy. “Het bleek te gaan om twee paar merkgympen van ongeveer 300 euro. Ze waren niet eens in mijn maat, maar op de doos stond wel mijn naam en adres. Ze waren besteld met betaaldienst waarbij je achteraf kan betalen. Ik heb de schoenen direct teruggestuurd", zo vertelt Mandy.

Veel meer pakketjes

"Toen ik contact opnam met de webshop, bleek dat er nog meer pakketjes op mijn naam stonden. Ik schrok, want wat als ik deze rekeningen zou moeten betalen? Twee van die pakketjes waren nog onderweg naar een afhaalvestiging in Rotterdam. Ik had al een afspraak met de politie voor het doen voor aangifte, maar heb toen meteen weer de politie gebeld. En ik heb contact gelegd met het afhaalpunt. Gelukkig werd de zaak gelijk opgepakt en hoefde ik de rekeningen niet te betalen, want bij elkaar ging het om veel geld", aldus het slachtoffer.

Honderden bestellingen

De politie startte vervolgens het onderzoek met medewerking van PostNL. Het postbedrijf deed een analyse op het account waarmee de bestelling was gedaan. Daaruit bleek dat vanuit hetzelfde account honderden bestellingen waren gedaan op dezelfde manier. Naast Mandy hebben deze verdachten naar verwachting nog zeker honderd slachtoffers gemaakt.

Rotterdammers aangehouden

Verder politie-onderzoek leidde naar de verdachten die afgelopen woensdag in de ochtend zijn aangehouden in twee woningen in Rotterdam. Het gaat om twee mannen van 21 jaar en een 51-jarige vrouw uit Rotterdam. Zij hebben vermoedelijk voor meer dan 100.000,00 euro buit gemaakt. Ook worden zij verdacht van heling en witwassen. Eén van de jongens wilde nog via het balkon te vluchten, maar ook hij zit vast en wordt verhoord.

Bij de doorzoeking vonden agenten ruim tweehonderd dozen met merkschoenen en (designer)kledingen. In de woning lagen ook airsoftwapens welke in beslag zijn genomen om te onderzoeken of de verdachten deze hebben gebruikt bij hun cirminele activiteiten. Ook werden gegevensdragers en telefoons in beslag genomen en rekeningen bevroren. De spullen die gevonden werden om een hennepkwererij te maken zijn vernietigd.

Eigen winkeltje

De criminelen veranderden het adres als de bestelling onderweg was naar een ander afleveradres. Waarschijnlijk is dit in de zaak van Mandy misgegaan. Zo kon alles aan het licht komen. In de vele keren waarbij dit wel lukte, werden de bestellingen opgehaald bij verschillende afleverpunten en vervolgens vaak weer verkocht op verkoopssites.

"De criminelen begonnen dus hun eigen 'winkeltje' over de rug van honderden slachtoffers." vertelt een rechercheur van het onderzoek. "Maar door de aangifte van Mandy kregen we deze criminelen in het vizier en konden we hen woensdagmorgen aanhouden. En meer aanhoudingen worden niet uitgesloten."

Impact

Mandy was blij verrast toen ze werd geïnformeerd over de aanhoudingen: "Hoe groot is de kans dat ze worden gepakt, dacht ik bij de aangifte. Maar zo zie je maar, er was echt zorg en aandacht voor mijn zaak. Ik ben blij dat ze zijn aangehouden. De impact op wat zoiets met je doet, was toch groter dan ik had verwacht. Ik was dan geen geld kwijt maar de criminelen weten wel waar je woont. En je vraagt je onbewust toch af wat dit dan verder betekent. Het voelt echt goed dat ze zijn aangehouden en dat hiermee ook andere zaken kunnen worden opgelost."

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws
regionaal nieuws

Vrijspraak voor Harrekiet die ploertendoder kocht op Ali Express

Vrijspraak voor Harrekiet die ploertendoder kocht op Ali Express

regionaal nieuws

Man (20) krijgt werkstraf voor mishandeling verkeersregelaar

Man (20) krijgt werkstraf voor mishandeling verkeersregelaar


ondernemend nieuws

Al ruim 30 jaar professioneel beeld, licht en geluid

Al ruim 30 jaar professioneel beeld, licht en geluid

regionaal nieuws

Gewonde bij aanrijding op de Himsterfinnen

Gewonde bij aanrijding op de Himsterfinnen


regionaal nieuws

Automobilist raakt van de weg en belandt in de sloot

Automobilist raakt van de weg en belandt in de sloot


regionaal nieuws

Bekende veerpont Grietman gaat onder de hamer

Bekende veerpont Grietman gaat onder de hamer