Account
Logo
Zoeken
12.6 °C
© WâldNet |  Het monument werd onthuld door Antje Bosma (partner Jelmer Kooistra) en Sjoerdtje Jansma-Reitsma

Monument onthuld in Opeinde voor De Eendracht

do 2 juni 2022, 20.20 uur

OPEINDE - Aan de Iendrachtsingel in Opeinde is donderdagavond een monument onthuld ter nagedachtenis aan de voormalige zuivelfabriek De Eendracht. Zo'n 75 mensen uit het dorp woonde de feestelijke onthulling bij.

Het monument werd onthuld door Sjoerdtje Jansma-Reitsma en Antje Bosma. De opa van Sjoerdtje Jansma-Reitsma was één van de oprichters van de zuivelfabriek. De partner van Antje Bosma is Jelmer Kooistra. Hij heeft het kunstwerk voor een groot gedeelte gemaakt en overleed plotseling in november 2020.

Kade behouden

Het kademonument kreeg een symbolische plek deun op het water maar op het land. "Dit monument, dat begjint te leven yn it doarp" zo zei Geke van Boekel-Bergsma van de Historische Vereniging Opeinde tijdens een toespraak. Ze refereerde nog aan het feit dat de kade ooit bijna was verdwenen langs de weg waar ooit de zuivelfabriek stond. Dankzij een protestactie wist haar vereniging te voorkomen dat de kade een gras talud werd zoals ook aan de andere kant van de weg het geval is.

Yndustriele erfguod

Volgens Van Boekel-Bergsma is de kade belangrijk voor de geschiedenis van het dorp. De kade werd ooit door de gemeente aangelegd zodat melkbussen en andere producten per boot konden worden gehaald en gebracht. "It is in onmisber diel fan ûs lokale yndustriele erfguod." De fabriek en kade hebben op eigen wijze de ontwikkeling van Opeinde gemarkeerd.

Einde bedrijvigheid

Na vele glorieuze jaren - sinds 1892 - verdween de fabriek vanaf 1976 langzaam uit het dorp. Eerst ging de productie naar Gerkesklooster en langzaam verdween de bedrijvigheid uit het dorp totdat de zuivelfabriek De Eendracht in 1986 definitief.

In 2005 vloog de fabriek zelfs nog in brand waarna het gebouw in 2007 werd gesloopt. De fabriekspijp werd in 2008 neergehaald.

Jelmer Kooistra

Het onthulde moment is voor een groot gedeelte gemaakt door Jelmer Kooistra. Kunstenaar Anne Woudwijk uit Drachten had het ontwerp gemaakt en omdat hij het lichamelijk niet meer kon maken, werd Kooistra gevraagd. Kooistra is in 2020 plotseling overleden. Een bedrijf heeft het laatste gedeelte van het monument daarna afgemaakt.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



ondernemend nieuws

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering


regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland




regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt