Account
Logo
Zoeken
6.3 °C
© WâldNet

Bouw schoollocatie bij Nij Smellinghe in volle gang

vr 22 april 2022, 20.25 uur

DRACHTEN - Op het terrein van ziekenhuis Nij Smellinge in Drachten is eind 2021 gestart met de bouw van een schoollocatie van ROC Friese Poort. Hiermee wordt de eerste complete mbo-schoollocatie voor volwassenenonderwijs binnen ziekenhuismuren in Nederland een feit. Onderwijs en praktijk komen op deze locatie bij elkaar, waardoor de student direct praktijkervaring kan opdoen. De samenwerking richt zich ook op de toekomst en het opleiden van meer gekwalificeerd (zorg)personeel.

Een jaar na de ondertekening van de intentieverklaring gaat de schop al in de grond en vanaf september 2022 wordt er lesgegeven op deze schoollocatie. De locatie richt zich op volwassenenonderwijs Zorg en Welzijn. Dit zijn met name studenten die door een groeiende vraag naar medewerkers in de zorg zich laten om- en/of bijscholen. Bij de start gaan ruim 600 studenten lessen volgen op deze locatie.

School binnen het ziekenhuis

De eerste mbo-studenten Zorg en Welzijn van ROC Friese Poort starten in september 2022 op de nieuwe locatie. Ze maken van dichtbij mee hoe het werkt in een ziekenhuis en krijgen de kans om zich in de praktijksituatie binnen Nij Smellinghe te ontwikkelen. De praktijk zit letterlijk achter de volgende deur. Dat maakt van deze unieke schoollocatie een extra leerzame omgeving.

Duurzame en circulaire nieuwbouw

Nij Smellinghe gaat het huidige ziekenhuisgebouw verder uitbouwen om de schoollocatie te realiseren. Duurzaam en circulair zijn uitgangspunt. Dit betekent dat er rekening mee wordt gehouden dat het gebouw demontabel is, zodat bij eventuele afbraak zoveel mogelijk waarde aan materialen kan worden herwonnen en hergebruikt. Het gebouw wordt volledig van hout gemaakt, inclusief de verdiepingsvloeren. Het gebouw wordt duurzaam verwarmd door middel van een Warmte Koude Opslag bron (WKO) die Nij Smellinghe fors aan het uitbreiden is en elektriciteit wordt opgewekt door de aanwezige 9.000 zonnepanelen.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten

regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal


Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.1%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
26.9%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.9%
Geen mening  
29.1%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!