Account
Logo
Zoeken
12.2 °C
Hulp bij armoede Smallingerland te versnipperd

Hulp bij armoede Smallingerland te versnipperd

wo 12 januari 2022, 20.27 lokaal nieuws

DRACHTEN - De hulp aan minima, mensen met schulden en bij armoede in Smallingerland is te versnipperd. Op dit terrein zijn te veel organisaties actief. Mensen worden veel van het kastje naar de muur gestuurd. Het is beter dat al die clubs worden samengevoegd. Eén begeleider kan de klant dan bij de hand nemen en op weg helpen. Met die boodschap kwam Ruud Schaake van de adviesraad Sociaal Domein dinsdagavond tijdens de Ronde Tafel, waarin het beleidsplan Schulden, Minima en Armoede Smallingerland voor de periode 2022-2026 werd behandeld.

"Het liefst zie je natuurlijk dat mensen zelf de regie in handen nemen nemen. Dat is ook prima, maar niet iedereen kan dat", aldus Schaake, die – ook als voorzitter van de voedselbank – in de dagelijkse praktijk regelmatig met de problemen krijgt te maken. Hij kreeg bijval van de vertegenwoordigers van de partijen, die dindagavond aanwezig waren en ook bij de bestrijding van armoede en ongeletterdheid betrokken zijn. Hun conclusie: de problemen zijn in Smallingerland relatief groot.

Volgens Dinie van der Velde is het kunnen lezen en schrijven een onderbelicht aspect in de aanpak van schulden en armoede. Ze is aanjager van de aanpak van ongeletterdheid bij de Bibliotheek Drachten. Daar worden onder andere cursussen op maat gegeven. Onderwijs helpt bij het oplossen van financiële problemen om daarna de weg vrij te maken voor een gezonde financiële toekomst, aldus Van der Velde. "Lezen, schrijven, rekenen en computeren zijn van groot belang. De informatieachterstand van mensen is een groot probleem."

Hulp bij het beheer van budgetten en bij het wegwerken van schulden is op zich wel effectief, maar tegelijkertijd is stabiliteit in het huishouden van betrokken nodig, aldus Peter de Winter van Kredietbank Nederland. De vroegere GKB helpt op alle fronten om mensen met schulden weer op pad te helpen. "Coaching is dan van groot belang." Ruud Schaake wees in dat verband op een pilot in de gemeente Leeuwarden, die de hele schuld van mensen afkoopt, maar ze wel verplicht om zich langdurig te laten coachen. Hij adviseerde de bestuurders van Smallingerland om bij de buurgemeente hun licht op te steken.

De communicatie naar mensen in de armoede en laaggeletterden is een punt van aandacht, oordeelde taalambassadeur Ine van Straten van ABC Fryslân. Vooral gemeentelijke websites zijn vaak onbegrijpelijk en kunnen taalkundig flink worden verbeterd. Het idee van de gemeente Smallingerland om daarin te helpen vond ze uitstekend. In het beleidsplan wordt naar haar idee heel respectvol omgegaan met de problematiek. "Als het digitaal niet lukt, dan wordt er doorverwezen naar een folder op papier. Dat is heel bijzonder."

Hulp bij armoe is een probleem van de lange adem, constateerde Ineke Weerdink van de stichting MOS in Drachten. "Op armoede en schulden rust een taboe. Mensen brengen de problematiek niet gauw ter sprake’’, aldus Weerdink. Ze pleit daarom voor "een langdurige begeleiding, zodat er een vertrouwensband kan ontstaan. We kunnen dan doen wat we moeten doen."

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




Poll: College trekt handen af van Pride boot. Wat vind jij?

S!Nloze actie  
39.9%
Politiek ges!N  
6.9%
Wie heeft hier nu S!N in?  
30.8%
Dit zaakje s!nt  
8.5%
Jammer, toch S!Nvol om te doen  
13.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!