Account
Logo
Zoeken
18.6 °C
Wethouder Felix van Beek vertrekt: 'Ik ben gekke Henkie niet'

Wethouder Felix van Beek vertrekt: 'Ik ben gekke Henkie niet'

wo 12 januari 2022, 9.27 uur

DRACHTEN - Schoon genoeg heeft wethouder Felix van Beek van de bestuurscultuur in de gemeente Smallingerland. Hij vertrekt per direct en levert woensdag zijn ontslagbrief bij burgemeester Jan Rijpstra in. Reden is de wijze waarop de gemeenteraad zich opponeert.

Het intrekken van een raadsvoorstel over de meerjarenbegroting in de laatste raadsvergadering vorig jaar was de druppel, die de emmer deed overlopen. "De grenzen zijn bereikt. Ik betreur dat en had de klus graag afgemaakt en neem dit besluit met pijn in het hart."

De scheidende wethouder kreeg aan het begin van de vergadering van Het Debat dinsdagavond direct het woord. De aanwezige raadsleden wisten van niets. De meerjarenbegroting voor de jaren 2022 tot en met 2025 zou worden behandeld, maar dat ging andermaal niet door. Vanwege het vertrek besloten de fractievoorzitters de behandeling ervan opnieuw uit te stellen. Het college gaat intussen op zoek naar een nieuwe financiële woordvoerder, die Van Beek moet vervangen.

De andere drie wethouders hebben hun uiterste best gedaan om hun collega binnen boord te houden, maar die moeite was vergeefs. Van Beek baalde enorm van het uitstel eind vorig jaar. Het college en de ambtenaren hadden naar zijn idee een uitstekende meerjarenbegroting gemaakt. De voorbereiding ervan was volgens hem uniek. Het voorstel voldoet aan alle wensen en eisen van de gemeenteraad, aldus de wethouder. Extra bezuinigingen kunnen zo uit het voorstel worden gehaald. Het besluit had prima voor de eerste januari 2022 kunnen worden genomen. "Ik heb geen kans gehad om uit te leggen hoe belangrijk dat ook was."

Van Beek beschouwt het intrekken van het raadsvoorstel als een motie van wantrouwen, niet alleen aan zijn adres maar ook aan dat van de ambtenaren. Terwijl de gemeenteraad had aangedrongen op haast, heeft een meerderheid van de raadsleden de stap gezet zonder het college te informeren. "Zo'n werkwijze is niet transparant. Die actie is mij niet in de koude kleren gaan zitten. Ik was witheet en de collega-wethouders ook. Met het besluit geeft u aan dat u het voorstel niet vertrouwt en ik had geen kans om uit te leggen hoe belangrijk het was om toch de meerjarenbegroting vast te stellen. U gaat ook voorbij aan de schade die dit oplevert."

Tijdens het kerstreces heeft Van Beek de kwestie laten bezinken. Hij keek ook terig naar de gesprekken die burgemeester Rijpstra de afgelopen weken met het college naar aanleiding van de kwestie heeft gehad. "Ik heb gehoord dat de gesprekken prettig zijn geweest, maar ze hebben niet tot enige zelfreflectie of inzicht bij de gemeenteraadsleden geleid. Ik heb ook niets van de overwegingen van de gemeenteraad vernomen."

Van Beek vindt dat gemeenteraad en college op basis van vertrouwen moeten samenwerken, dat de verhoudingen fatsoenlijk moeten zijn. "U mag nog zoveel kritiek op mij hebben, maar een dergelijke stap leidt tot onzekerheid als ik die wat u vraagt en u hebt er vervolgens geen boodschap aan. Dat houd ik niet vol."

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

Mobiele flitspaal aan N355 bij Burum was goudmijn

Mobiele flitspaal aan N355 bij Burum was goudmijn
regionaal nieuws

Auto's in botsing in Oosterwolde

Auto's in botsing in Oosterwolde
regionaal nieuws

Celstraf voor stalker (49) die ook Reclassering stalkte

Celstraf voor stalker (49) die ook Reclassering stalkte