Account
Logo
Zoeken
5.5 °C
Smallingerland: Wethouder Felix van Beek stapt op

Smallingerland: Wethouder Felix van Beek stapt op

di 11 januari 2022, 21.35 uur

DRACHTEN - Schoon genoeg heeft wethouder Felix van Beek van de bestuurscultuur in de gemeente Smallingerland. Hij vertrekt per direct en levert woensdag zijn ontslagbrief bij burgemeester Jan Rijpstra in. Reden is de wijze waarop de gemeenteraad zich opponeert. Het intrekken van het agendapunt over bezuinigingen en ook van dat de meerjarenbegroting in de laatste raadsvergadering vorig jaar was de druppel, die de emmer deed overlopen. "De grenzen zijn bereikt. Ik betreur dat en had de klus graag afgemaakt en neem dit besluit met pijn in het hart."

De scheidende wethouder kreeg aan het begin van de vergadering van Het Debat dinsdagavond direct het woord. De aanwezige raadsleden wisten van niets. De meerjarenbegroting voor de jaren 2022 tot en met 2025 zou worden behandeld, maar dat ging andermaal niet door. Vanwege het vertrek besloten de fractievoorzitters de behandeling ervan opnieuw uit te stellen. Het college gaat intussen op zoek naar een nieuwe financiële woordvoerder, die Van Beek moet vervangen.

De andere drie wethouders hebben hun uiterste best gedaan om hun collega binnen boord te houden, maar die moeite was vergeefs. Van Beek baalde enorm van het uitstel eind vorig jaar. Het college en de ambtenaren hadden naar zijn idee een uitstekende meerjarenbegroting gemaakt. De voorbereiding ervan was volgens hem uniek. Het voorstel voldoet aan alle wensen en eisen van de gemeenteraad, aldus de wethouder. Extra bezuinigingen kunnen zo uit het voorstel worden gehaald. Het besluit had prima voor de eerste januari 2022 kunnen worden genomen. "Ik heb geen kans gehad om uit te leggen hoe belangrijk dat ook was."

Van Beek beschouwt het intrekken van het raadsvoorstel als een motie van wantrouwen, niet alleen aan zijn adres maar ook aan dat van de ambtenaren. Terwijl de gemeenteraad had aangedrongen op haast, heeft een meerderheid van de raadsleden de stap gezet zonder het college te informeren. "Zo'n werkwijze is niet transparant. Die actie is mij niet in de koude kleren gaan zitten. Ik was witheet en de collega-wethouders ook. Met het besluit geeft u aan dat u het voorstel niet vertrouwt en ik had geen kans om uit te leggen hoe belangrijk het was om toch de meerjarenbegroting vast te stellen. U gaat ook voorbij aan de schade die dit oplevert."

Tijdens het kerstreces heeft Van Beek de kwestie laten bezinken. Hij keek ook terig naar de gesprekken die burgemeester Rijpstra de afgelopen weken met het college naar aanleiding van de kwestie heeft gehad. "Ik heb gehoord dat de gesprekken prettig zijn geweest, maar ze hebben niet tot enige zelfreflectie of inzicht bij de gemeenteraadsleden geleid. Ik heb ook niets van de overwegingen van de gemeenteraad vernomen."

Van Beek vindt dat gemeenteraad en college op basis van vertrouwen moeten samenwerken., dat de verhoudingen fatsoenlijk moeten zijn. "U mag nog zoveel kritiek op mij hebben, maar een dergelijke stap leidt tot onzekerheid." De wethouder irriteert het als hij precies doet wat de gemeenteraad vraagt en diezelfde raad vervolgens laat blijken er geen boodschap aan te hebben. "Ik vind dat een merkwaardige manier van handelen. Dat houd ik niet vol."

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.6%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27.3%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.2%
Geen mening  
28.9%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen