Account
Logo
Zoeken
6.7 °C

Elektriciteitsnet bedrijventerrein Drachten De Haven ‘vol’

do 23 december 2021, 16.05 uur

DRACHTEN - Door de aanhoudende grote vraag naar elektriciteit is aan de westkant van Drachten een knelpunt ontstaan. De kabel die een deel van het bedrijventerrein Drachten De Haven van stroom voorziet heeft door nieuwe aanvragen de maximale capaciteit bereikt. Liander is genoodzaakt om met een wachtlijst te werken voor nieuwe ondernemers. Eerst moet het elektriciteitsnet worden uitgebreid.

Eerder was er al een probleem aan de oostkant van Drachten. Liander heeft hier het elektriciteitsnet de afgelopen periode flink uitgebreid. Hierdoor is het mogelijk om de tientallen wachtende ondernemers weer van het gewenste vermogen te voorzien.

Wachtlijsten

In Drachten is het zo druk op het elektriciteitsnet dat er de afgelopen periode knelpunten zijn ontstaan. Dit betrof onder meer bedrijvenpark A7 Noord waar de elektriciteitskabel zijn maximale capaciteit had bereikt. Grootverbruikers van elektriciteit zoals kantoren en fabrieken die zich hier wilden vestigen of meer elektriciteit vroegen moesten wachten totdat het net uitgebreid was. Ook producenten van duurzame energie die in Drachten en omgeving grootschalige zonnedaken of zonnevelden wilden bouwen kwamen op een wachtlijst omdat ook het elektriciteitsverdeelstation Drachten zijn maximale capaciteit had bereikt.

Nieuwe transformator en elektriciteitskabel

De afgelopen maanden heeft Liander dwars door Drachten een nieuwe kabel naar bedrijvenpark A7 Noord gelegd. Dankzij deze extra capaciteit op het elektriciteitsnet kan de netbeheerder de wachtlijst voor ondernemers op A7 Noord nu opheffen. De wachtlijst telde 25 ondernemers die zich wilden vestigen of meer elektrisch vermogen voor hun onderneming vroegen. Technisch gezien was de nieuwe kabel een uitdaging omdat het tracé door het centrum en onder snelwegen loopt. Om dit te realiseren heeft Liander diverse gestuurde boringen moeten doen. Ook de aansluiting van de kabels op het elektriciteitsstation Drachten was een huzarenstuk omdat de ondergrond rond het station zeer vol is.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

33 minuten lang tanken voor €1,33 in Drachten

33 minuten lang tanken voor €1,33 in Drachten

regionaal nieuws

Auto's in botsing op de Weinterp bij Wijnjewoude

Auto's in botsing op de Weinterp bij Wijnjewoude

regionaal nieuws

Automobilist eindigt in de sloot in Appelscha

Automobilist eindigt in de sloot in Appelscha
regionaal nieuws

Automobilist botst tegen vangrail op A7

Automobilist botst tegen vangrail op A7