Account
Logo
Zoeken
14.2 °C
'Verdachte met kort lontje' bedreigt jonge vrouwen met vuurwapen
© WâldNet

'Verdachte met kort lontje' bedreigt jonge vrouwen met vuurwapen

wo 15 december 2021, 13.30 uur

LEEUWARDEN - Op Koningsdag bedreigde een 19-jarige inwoner van Harkema in Kollumerzwaag twee jonge vrouwen met een vuurwapen. Een half uurtje later bedreigde hij de buren van zijn vriendin.

'U was erg opgefokt'

“U was op 27 april erg opgefokt”, zei officier van justitie Inge Schaafsma tegen de verdachte. De officier typeerde de Harkemaster als “een verdachte met een kort lontje”. De man zou op Koningsdag twee jonge vrouwen met een vuurwapen hebben bedreigd. Hij zou, zittend in de auto, het wapen op schoot hebben gehad en een van de vrouw had gezien dat hij het pistool doorlaadde.

Geen wapen aangetroffen

“Ast do net om lyk wolst dan sjit ik dy”, zou de verdachte tegen een van de vrouwen hebben gezegd. De Harkemaster ontkende in alle toonaarden. Hij gaf toe dat hij de pe in had op de vrouwen omdat ze over zijn vriendin hadden geroddeld. Maar hij bestreed dat hij met een wapen had gedreigd. Toen de politie drie dagen later zijn woning en zijn auto doorzocht, werd er geen wapen aangetroffen. De officier: “Dat is dan weer wel opvallend”.

Dreigen met wieldopsleutel

Een half uur na het vuurwapen-incident zou de man de buren van zijn vriendin hebben bedreigd. Hij zou luid toeterend met zijn auto bij zijn vriendin voor hebben gestaan. De buren hadden de kinderen al op bed liggen en zeiden er iets van. De Harkemaster zou op zijn beurt de buurvrouw hebben uitgescholden voor “kankerwijf” en een wieldopsleutel dreigend omhoog hebben gehouden. Ook de buurman zou zijn bedreigd.

“Een broodjeaapverhaal”

Ook dat ontkende de verdachte. De buren hadden verklaard dat ze zich erg bedreigd hadden gevoeld. Ze hadden de indruk dat de Harkemaster onder invloed was. Dat bleek een juiste waarneming, de man is dezelfde dag aangehouden voor rijden onder invloed. Advocaat Gerald Pots zei over het vuurwapen dat het “een broodjeaapverhaal” was. Het woordgebruik van zijn cliënt vergoelijkte Pots door te zeggen “dat de mensen in Harkema verbaal wel eens wat anders met elkaar omgaan”.

Nagenoeg blanco strafblad

Rechter Marja Noorman achtte alle bedreigingen bewezen, ook die met het vuurwapen. “Ik vind het wel ernstige feiten”, merkte de rechter op. Zij veroordeelde de Harkemaster tot een werkstraf van 100 uur plus 50 uur voorwaardelijk. De officier had 120 uur werkstraf geëist en zes weken voorwaardelijke celstraf. De rechter hield er rekening mee dat de verdachte een nagenoeg blanco strafblad had.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Dodenherdenking in Drogeham

Dodenherdenking in Drogeham

regionaal nieuws

Dodenherdenking bij kruiskerk in Burgum

Dodenherdenking bij kruiskerk in Burgum

regionaal nieuws

Dodenherdenking in Drachten

Dodenherdenking in Drachten








Poll: Worden eilanders anders behandeld door de lokale politie?

Ja  
54.2%
Nee  
19.8%
Geen idee  
26%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!