10.5 °C

© WâldNet

Dokkumer lijdt aan 'pyromanie' en steekt kruiser in de brand

di 16 november 2021 15.30 uur

LEEUWARDEN - Van een oud kruisertje dat in het Dokkumer Grutdjip bij Oostrum lag, bleef na een brand in de nacht van 14 op 15 juni weinig meer dan een stalen casco over. De brand was aangestoken, de dader moest zich dinsdag voor de rechtbank verantwoorden.

Verdachte “had wel iets met vuur”

De brandstichter, een 22-jarige Dokkumer, had, nadat hij was aangehouden tegen de politie gezegd dat hij “wel iets met vuur” had. Twee dagen voor de brand was hij met een paar maten ook al bij de boot geweest. Toen waren er spullen uit de boot gehaald en op de wal in brand gestoken.

“Het fantastische idee”

Twee dagen later waren de verdachte en twee vrienden weer bij de kruiser geweest. Ze hadden veel gedronken. Ze wilden alweer weggaan toen de verdachte, zoals hij het zelf uitdrukte, “het fantastische idee” kreeg om op de voorsteven een stuk zeil in brand te steken. De vlammen sloegen snel om zich heen.

Geprobeerd vuur uit te stampen

De verdachte had nog geprobeerd het vuur uit te stampen, maar dat mislukte. In paniek voer hij de andere kant op en bleef hij een poos met zijn boot in het riet liggen. Hij was bang dat de boel zou ontploffen. Bij het eerste brandje hadden hij en zijn maten met mensen gesproken die een stukje verderop lagen, aan dezelfde damwand.

Eigenwijs en eigenzinnig

Die gaven de politie een signalement en zo kwam de verdachte in beeld. Een psycholoog constateerde, behalve ADHD, een persoonlijkheidsstoornis met ontwijkende en antisociale trekken. De Dokkumer werd getypeerd als eigenwijs en eigenzinnig en als iemand die niet altijd het achterste van zijn tong laat zien.

Geen alcohol en drugs

De psycholoog zag ook kenmerken van pyromanie, een stoornis waarvoor de verdachte behandeld zou moeten worden. Hij heeft 39 dagen vastgezeten. Onder strikte voorwaarden werd het voorarrest geschorst. Een van de voorwaarden was geen alcohol en drugs. De reclassering zag erop toe dat de verdachte zich daaraan hield.

Schadeclaims van 1500 en 8000 euro

Officier van justitie Eelco Jepkema vond dat de man niet meer terug naar de gevangenis moest. Hij houdt zich goed aan de voorwaarden en hij heeft een baan. Jepkema eiste een celstraf gelijk aan het voorarrest plus 141 dagen cel voorwaardelijk. Ook zou de Dokkumer behandeld moeten worden en mag hij in de proeftijd van drie jaar geen drank en drugs gebruiken. Schadeclaims van de eigenaren van de boot – 1500 euro – en recreatieschap Marrekrite, bijna 8000 euro voor herstel van de beschadigde damwand, konden wat de officier betrof worden toegewezen.

De rechtbank doet op 30 november uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws