19.5 °C

Kansen liggen voor het grijpen op de Friese arbeidsmarkt

do 04 november 2021 11.23 uur

DRACHTEN - Er is momenteel een enorme krapte op de regionale arbeidsmarkt. Landelijk is er een record aantal vacatures. In Friesland groeide het aantal vacatures naar 8.000 halverwege 2021. Dit komt omdat de economie na de coronacrisis weer aantrekt en werkgevers op zoek gaan naar personeel.

Voor werkzoekenden betekent dit dat er kansen zijn om aan het werk te komen of een nieuwe baan te vinden. Dit blijkt uit Regio in Beeld Friesland die UWV deze donderdag uitbrengt.

Daling werkzoekenden

Na een voorzichtig herstel in het eerste kwartaal van het jaar, trok de arbeidsmarkt in het tweede kwartaal van 2021 verder aan. Een verdere daling van het aantal werkzoekenden en de stijging van het aantal vacatures zorgden ervoor dat de spanning op de arbeidsmarkt van april tot en met juni van dit jaar sterk opliep in Friesland.

Het aantal openstaande vacatures steeg ten opzichte van een jaar geleden met 3.800 (+89%) en in een groot gedeelte van de beroepsgroepen is er sprake van personeelstekorten.

Vacatures

Sinds jaar en dag biedt WâldNet in samenwerking met Wurk.frl een vacature overzicht. Bedrijven kunnen hier gratis vacatures plaatsen. Voor een kleine vergoeding worden de vacatures ook doorgeplaatst op WâldNet. WâldNet is de meest bezochte nieuwssite van Friesland met gemiddeld meer dan 50.000 unieke bezoekers per dag.

Kansen

In Friesland zit de krapte in de arbeidsmarkt op dit moment in vrijwel alle sectoren en beroepsgroepen. Vooral in techniek, ICT en zorg & welzijn is het voor werkgevers erg lastig om personeel te vinden. Hierdoor zijn beroepen zoals loodgieters, monteurs, programmeurs, medewerker klantcontact, verzorgenden en verpleegkundigen erg kansrijk voor werkzoekenden en mensen die een nieuwe stap willen maken.

Ontwikkeling WW

Doordat meer mensen werk vinden op de krappe arbeidsmarkt, neemt het aantal WW-uitkeringen de laatste periode af. In Friesland waren er aan het begin van 2021 11.300 lopende WW-uitkeringen en eind september 2021 waren er ruim 7.400 lopende uitkeringen.

Het aantal WW-uitkeringen nam in de loop van 2021 af met 34%. De verwachting is dat het aantal WW-uitkeringen aan het eind van het jaar weer wat gaat toenemen. Dit is het gevolg van het wegvallen van de steunmaatregelen en seizoenswerkloosheid.

Record aantal vacatures

De stijging van het aantal vacatures van de laatste perioden heeft ervoor gezorgd dat er een record aantal vacatures beschikbaar is. Er zijn landelijk zelfs meer vacatures dan werklozen op dit moment. Anderzijds typeert CBS ruim 1 miljoen mensen binnen de beroepsbevolking als 'onbenut arbeidspotentieel’. Een groot deel van deze mensen staat niet geregistreerd bij UWV en krijgt geen uitkering van UWV of de gemeente. Deze groep ontvangt dan ook geen dienstverlening van UWV.

Klik hier voor vacatures online

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws