16.1 °C

© WâldNet

Brug Kootstertille gevaarlijk: dicht voor zwaar verkeer

vr 08 oktober 2021 11.38 uur

KOOTSTERTILLE - Vrachtauto's, landbouwverkeer en bussen mogen vanaf maandag 11 oktober niet meer over de brug van Kootstertille rijden. De brug op de N369 wordt vanaf 7.00 uur afgesloten voor vrachtverkeer. Er geldt een gewichtsbeperking voor het zwaardere vrachtverkeer, landbouwverkeer en bussen (zwaarder dan 30 ton of met een aslast hoger dan 7 ton.)

Recent onderzoek van Rijkswaterstaat laat zien dat er in de betonnen brugdelen (aanbruggen) diverse zwakke plekken zitten. Om de veiligheid op de brug te waarborgen, moet het zwaardere verkeer vanaf maandag voor onbepaalde tijd een andere route kiezen. Het overige verkeer kan veilig gebruik blijven maken van de brug. Voor de scheepvaart gelden geen beperkingen. Direct betrokkenen zoals bedrijven in de omgeving en de transportsector zijn zoveel mogelijk geïnformeerd over de ontstane situatie en de gevolgen hiervan.

Brug Skûlenboarch ook geen optie

De nabijgelegen brug Skûlenboarch is eerder al gesloten vrachtauto's en bussen in verband met de slechte staat van de brug. Er waren ontheffingen afgegeven voor voertuigen van de gemeente en één bedrijf dat in de nabije omgeving is gevestigd. Die ontheffingen worden ingetrokken en geldt vanaf komende maandagochtend eenzelfde aslastbeperking als bij de brug Kootstertille. Dat betekent dat de brug Skûlenboarch niet kan worden gebruikt als alternatieve route.

Rijkswaterstaat, de provincie Fryslân, de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel (wegbeheerders) zijn met elkaar in gesprek over de best mogelijke inzet van alternatieve routes en over de mogelijkheid om de brug te versterken of te ondersteunen.

Plannen

De fundering van de brug bij Kootstertille stamt uit 1940. Begin jaren '60 werd de huidige gerenoveerd. De brug van Kootstertille maakt samen met de draaibrug bij Schuilenburg onderdeel uit van het programma Opwaardering Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl fase 2. Er wordt al jaren gekeken naar eventuele nieuwbouw maar concrete stappen zijn er nog niet gemaakt.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws