Account
Logo
Zoeken
9.4 °C
Reeën kunnen weer uit Kompanjonsfeart klimmen
Foto: Provincie Fryslân | Uitstapplek bij Lippenhuizen

Reeën kunnen weer uit Kompanjonsfeart klimmen

zo 21 maart 2021, 17.59 regionaal

LIPPENHUIZEN - Dankzij 69 uitstapplaatsen kan groot wild tussen Gorredijk en Klein Groningen weer veilig op de kant komen. Om in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen dat reeën verdrinken heeft provincie Fryslân in overleg met omwonenden de oevers van de Turfroute aangepast.

De aanleg van de laatste 26 uittreedplaatsen langs de Kompanjonsfeart is klaar. In totaal zijn het er nu 69 tussen Gorredijk en Klein Groningen. Daardoor is de afstand die de dieren, als zij in het water terechtkomen, tot een uittreedplaats minimaal. "De verwachting is dat het aantal verdrinkingen nu sterk terugloopt. Het is mooi dat we dit nu op orde hebben aangezien reeën actiever zijn in de periode van maart tot mei en van september tot december." zegt gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder.

Na het dieper en breder maken van de Turfroute kwamen er meer meldingen binnen van verdronken reeën. In 2019 plaatste de provincie Fryslân daarom al extra wilduittredeplaatsen tussen Sluis Lippenhuizen en Hemriker Verlaat en tussen de Turfbrêge (N381) en Klein Groningen.

Later bleek dat ook op het traject Hemriker Verlaat-Sparjeburd over een afstand van 800 meter geen plek voor de dieren was om uit het water te komen. Vorig jaar kwamen drie reeën in de problemen beneden de Sluis Lippenhuizen. De buurt wist er één te redden. De provincie heeft in overleg met omwonenden en een jachtopziener tussen Gorredijk en Klein Groningen de locaties voor de uitklimplekken aangewezen.

Uitstaphelling

Het aanpassen van de oever is nodig als het water diep is of de oever te hoog of te steil is om eruit te komen. Door parallel aan de bestaande damwand een aantal meter extra damwand te plaatsen, ontstaat er ruimte om een helling te creëren. Daarop liggen grasbetontegels, met grind waarover wild gemakkelijk uit het water kan lopen. Niet alleen reeën hebben er profijt van, ook ander wild en zelfs huisdieren kunnen er gebruik van maken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsPoll: Wat is de beste oplossing voor het opvang-probleem?

Zoeken naar huisvesting voor statushouders  
57%
Toch doorgaan met ontwikkeling AZC in Dokkum  
43%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!