Account
Logo
Zoeken
14.9 °C
Drie Friestalige pleinen, Torenplein blijft Torenplein
© Geurt P. Maassen van den Brink

Drie Friestalige pleinen, Torenplein blijft Torenplein

zo 21 maart 2021, 12.00 uur

SURHUISTERVEEN - Dankzij de FNP in Achtkarspelen krijgen drie pleinen in Surhuisterveen toch een Friestalige naam. Hoewel het lokale beleid de Friese taal voorrang geeft, wilde het college van B&W de pleinen toch een Nederlandse naam geven. Het wordt nu alsnog Friestalig: Iisbaanplein, Toubaanplein en Suvelplein. Het gaat alleen om de nieuwe pleinen. Zo behoudt dus het alom bekende Torenplein zijn Nederlandse naam.

Middenstand wilde Nederlands

Het college van B&W koos voor de Nederlandstalige namen na een verzoek van de Stichting Oud Achtkarspelen, de vereniging voor Handel en Industrie Surhuisterveen en Plaatselijk Belang. Zij vonden dat het lijkt dat bijvoorbeeld het 'Iisbaanplein' foutief gespeld is. Ook waren ze bang dat Molkfabryksplein te lang zou worden voor de verwijsborden. Verder zouden klanten uit het Groninger verzorgingsgebied er moeite mee kunnen krijgen omdat ze niet Fries spreken.

Moedeloze Brinkman

Raadslid Tjibbe Brinkman (FNP) stak in februari een stokje voor dit plan. Hij kwam in februari met de motie die uiteindelijk raadsbreed werd gesteund. Hij zei in de digitale raadsvergadering: "No krije wy in 2021 in foarstel om moedeloas fan te wurden, in plan om trije parkearterreinen in Hollânske namme te jaan...." Brinksma kon er niet mee leven. Ook de redenen waarom er voor Nederlandse namen is gekozen, was voor hem belachelijk. "Kom dan net mei dizze efterhelle redenen oan. Dit is echt jierren '70 '80 tinken, der moatte wy niks fan ha."

Mislukt Nederlands

Raadslid Sjon Stellinga (PvdA) was ook verbaasd dat het college afweek van het Friestalige gemeentebeleid en koos voor het Nederlands. Stellinga vond verder het argument van 'mislukt Nederlands' een zwaktebod. "Laat het dan gebeuren dat er twee Amsterdammers wat lachen om 'de boeren in Friesland' die niet fatsoenlijk Nederlands kunnen. Laat het dan gebeuren, maar als dat betekent dat je je gaat aanpassen dan heb je verloren. Als wij in ons hoofd nog steeds het Fries beschouwen als de taal van de koster en niet de taal de dominee en de taal van het schoolplein maar de taal van de leraar dan hebben we verloren...."

'Stellinga is mislukte Fries'

Wethouder Max De Haan (GBA) reageerde daarna op de tik op de vingers van Stellinga: "Stellinga wennet hjir no 12 jier yn Achtkarspelen - mei in utstapke nei Skiermûntseach en hy sprekt noch altyd keurig Hooghaarlemmerdijks, net in wurd Fries sit derby, wat dat betreft is dat in echte mislukte Fries..."

De Haan was het verder niet eens met de motie en wilde graag de Nederlandse namen behouden. Uiteindelijk gaf hij wel toe dat de gemeenteraad uiteindelijk het laatste woord heeft.

Stellinga begreep niet waarom de wethouder niet wilde luisteren naar het gemeentebeleid om de Friese taal te gebruiken. Stellinga kon verder niet echt lachen om het grapje van de wethouder over hem. "Hij is echt mislukt...."

Friese namen officieel vastgesteld

Het college van B&W van Achtkarspelen heeft deze week de opdracht van de gemeenteraad in uitvoering gebracht. De volgende drie namen voor de pleinen bij bij de Lidl, AH en Action zijn als volgend vastgesteld:

  • Iisbaanplein
  • Toubaanplein
  • Suvelplein

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws