Account
Logo
Zoeken
18.9 °C
'Twee wietkwekers in Drachten is teveel'

'Twee wietkwekers in Drachten is teveel'

do 22 oktober 2020, 13.06 regionaal

DRACHTEN - Onder raadsfracties in Smallingerland is verbazing ontstaan over het standpunt dat een legale hennepkwekerij geen overlast zou geven en twee kwekerijen wel. Burgemeester Jan Rijpstra volgt het advies van de politie om maximaal één kwekerij in Drachten toe te staan. Vanuit het perspectief van openbare orde en veiligheid is de komst van twee kwekerijen niet wenselijk, aldus de burgervader. Hij zei dat de politie niet kan onderbouwen dat eventueel overlast ontstaat, maar "het is wel reden om negatief te adviseren."

Marco Molhoek van de VVD verbaasde zich over het standpunt, dat als advies naar de ministeries van Justitie en Veiligheid en Gezondheid gaat. "Als er niks aan de hand is, waarom zijn twee dan te veel", zo hield hij Rijpstra voor. D66'er Roy Postma noemde de uitlating 'nattevingerwerk'. Hij verzocht om nadere tekst en uitleg van de argumentatie, maar die voegt volgens de burgemeester niets aan het standpunt toe.

Aanvankelijk hadden zich zes ondernemers voor vestiging in Smallingerland aangemeld, maar daar bleven twee van over. Leli Holland en Fresh Harvest willen zich beide aan de Tussendiepen vestigen. Het landelijke wietteeltexperiment trok 169 ondernemers, van wie na toetsing 149 overbleven. Tien gemeenten en tachtig coffeeshops mogen uiteindelijk meedoen. De beide Drachtster coffeeshops vallen buiten de boot.

CU-raadslid Jouke de Jong informeerde naar een 'noodrem' voor het geval de situatie rond de legale wietkwekerijen aan de Tussendiepen in Drachten uit de hand loopt. Hij doelde op onverwachte geuroverlast, overlast door transportbewegingen en eventuele acties van illegale wietkwekers. De beide ondernemers moeten overigens uitgebreide maatregelen treffen om overlast te voorkomen. Burgemeester Rijpstra: "Het is absoluut niet de bedoeling dat er overlast ontstaat. U hebt hier een burgemeester tegenover zich die daar tegen zal optreden." De ChristenUnie nam geen genoegen met de uitleg. De meerderheid van de gemeenteraad concludeerde dat dus ook één legale wietkwekerij overlast zal geven. "Daar maken we ons zorgen over."

De zorg van Silvia Sikkema van ELP over extra uitgaven voor de gemeente vanwege de komst van een legale kwekerij zijn volgens de burgemeester niet terecht. Het rijk neemt alle kosten voor zijn rekening. "We hebben er geen zicht op dat we voor extra uitgaven komen te staan", aldus Rijpstra. Hij stuurt een positief advies richting ministeries als het om de vestiging van een legale wietkwekerij in Drachten gaat. De meerderheid van de raad stemde voor het ELP-amendement om in het burgemeesterlijk advies aan de ministers wel op te nemen dat de gemeente geen extra kosten hoeft te betalen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws