Account
Logo
Zoeken
12.3 °C
'Legale hennepkwekerij wint het van de straat'
Foto: Fokke Jongsma |  Archieffoto

'Legale hennepkwekerij wint het van de straat'

wo 21 oktober 2020, 12.30 regionaal

DRACHTEN - Het eerste jaar zal geen enkel product een toekomstige legale hennepkwekerij in Drachten verlaten. Zowel Leli Holland als Fresh Harvest, de beide bedrijven die in de gemeente Smallingerland een aanvraag voor deelname aan het landelijke wietteeltexperiment hebben gedaan, leveren pas na dat eerste jaar aan de aangesloten coffeeshops. De wietproducten worden zo lang streng beveiligd opgeslagen. Pas daarna gaan ze naar een van de coffeeshops in tien geselecteerde gemeenten, waaronder Groningen. Smallingerland is daar niet bij, waardoor de twee coffeeshops in Drachten daardoor niet aan het experiment kunnen meedoen.

Het transport van de plakken hasj, de droge hennep, voorgedraaide joints en ingrediënten voor bijvoorbeeld cakes, is zwaar beveiligd. Brinks Waardetransport haalt de producten bij de gelegaliseerde hennepkwekerij op en brengt ze naar een centrale opslag in Utrecht. Pas daarna gaan de hennepproducten naar coffeeshops in den lande. Tijdens de Ronde Tafel dinsdagavond vertelde de twee initiatiefnemers over hun plannen. Leon Lichtendahl van Leli Holland en Jacob Boskma uit Oudega van Fresh Harvest, die respectievelijk op de Tussendiepen 33 en 65 hun bedrijf willen starten.

Het vijf jaar durende experiment Gesloten Coffeeshopketen is een initiatief van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Ministerie van Volksgezondheid. Het kabinet onderzoekt de gevolgen op het gebied van criminaliteit, veiligheid, overlast en de volksgezondheid. Als de opzet bevalt, dan wordt het initiatief landelijk uitgerold. Volgens Leon Lichtendahl kan de gelegaliseerde wietteelt met goedgekeurde producten zodanig positief werken dat de illegale teelt het verliest. ,,De wietteelt kan veel goedkoper dan nu het geval is. De gereguleerde teelt gaat het winnen.’’

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws