Account
Logo
Zoeken
15.4 °C
Foto: Harry van der Linde |  Het kunstwerk werd onthuld door wethouder Maria le Roy van de gemeente Smallingerland

Nieuw kunstwerk onthuld in Boornbergum

za 12 september 2020, 10.26 uur

BOORNBERGUM - Bij de kruising Westerbuorren/ Dykfinne in Boornbergum werd vrijdag een nieuw kunstwerk onthuld. Het kunstwerk heeft de vorm van een zeilschip en symboliseert de relatie met het 'haventje' van het dorp Boornbergum. Het idee voor dit kunstwerk is ontstaan door de historie en de verhalen van oudere inwoners van Boornbergum.

"In het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad van Europa wilden we in Boornbergum een blijvende herinnering houden in de vorm van een kunstwerk. Het kunstwerk is een slotstuk van vier expositieweken en een kunstroute door Boornbergum, Kortehemmen en De Wilgen", vertelt Anne Meijer van Dorpsbelangen Boornbergum – Kortehemmen. Het bestuur van Dorpsbelangen Boornbergum - Kortehemmen heeft het initiatief genomen om het kunstwerk te realiseren.

Beeldhouwer Gerard Herder (Boornbergum) is gevraagd om een aantal ontwerpen te maken, waarin het kunstwerk symboliek moet staan voor de geschiedenis van de dorpen Boornbergum en Kortehemmen. Gerard Herder is in de geschiedenis van de twee dorpen gedoken. De bevoorrading vond vroeger plaats over het water, tot het 'haventje'. Van daaruit werden de dorpen bevoorraad met paard en wagen. Daarom is dit 'schip' het symbool voor de vooruitgang van de dorpen. Door de (wel) vaart er in te houden, heeft dit geleid tot de huidige ontwikkeling van de dorpen, nieuwbouw, scholen, verenigingsleven, supermarkt, bakker, restaurant, cafetaria, kunstenaars en dorpshuis.

Het kunstwerk is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Iepen Mienskipfûns van de provincie Fryslân, de gemeente Smallingerland, het Fonds Coöperatief Dividend van de Rabobank en het Jan Roelof Geertsma Fonds. De technische uitwerking is mede gedaan door Joldert de Vries (Jubbega) en het kunstwerk is gemaakt bij DVI metaal bv (Gorredijk).

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

regionaal nieuws

Automobilist rijdt slagboom eraf bij Lidl

Automobilist rijdt slagboom eraf bij Lidlregionaal nieuws

Caravan belandt in sloot langs Trekweg

Caravan belandt in sloot langs Trekweg

Poll: Hoe betaal jij het liefst?

Met contant geld  
58.4%
Met pinpas  
25.7%
Met telefoon / horloge  
13.9%
Online, met ideal / creditcard  
2%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Flinke file op de A7 door meerdere ongevallen

Flinke file op de A7 door meerdere ongevallenregionaal nieuws

Brandweer blust 'brand' in eigen kazerne

Brandweer blust 'brand' in eigen kazerne