Account
Logo
Zoeken
6.7 °C
Foto: Fokke Jongsma |  De heer Tabak ontvangt de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon

Erepenning voor Hindrik Tabak voor reddingsactie

vr 21 augustus 2020, 21.10 uur

KOLLUM - De 28-jarige Hindrik Tabak (28) uit Ureterp kreeg vrijdagavond een erepenning uitgereikt uit handen van loco-burgemeester Esther Hanemaaijer van de gemeente Noardeast-Fryslân. Het betrof de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon. In verband met coronacrisis heeft Greet Tabak, moeder van Hindrik de erepenning opgespeld. De heer Tabak kreeg de onderscheiding vanwege een reddingsactie die hij op 20 november 2019 uitvoerde in Kollum.

Met de auto te water
Op die bewuste dag reed de heer Tabak rond 18.00 uur langs de Tolhuis te Kollum. Het was donker en de rijomstandigheden waren gevaarlijk. Het zicht werd ernstig beperkt door zeer dichte mist en de temperatuur lag net onder het vriespunt.

Terwijl hij langs de Trekvaart in Kollum rijdt ziet hij twee auto's met alarmlichten staan en de beide bestuurders gebaren hem te stoppen. Wanneer de heer Tabak stopt en uitstapt ziet hij in de Trekvaart nog net een auto boven het water uitkomen. In de auto zit de 82-jarige mevrouw Frieling uit Kollum, zij was niet bij machte de auto te verlaten maar zij had met een lifehammer het autoraam al stukgeslagen.

De heer Tabak bedacht zich geen moment en sprong in het ijskoude water en zwom naar de auto toe en haalde mevrouw eruit. Hij was net op tijd, wanneer hij mevrouw Frieling nog maar net uit de auto had gehaald, zonk de wagen helemaal naar de bodem. Samen met de omstanders hielp hij mevrouw op de kant. Ze gingen naar de dichtstbijzijnde boerderij waar het slachtoffer onder de warme douche werd gezet. De hulpdiensten arriveerden daarna en zij namen de zorg voor het slachtoffer en de heer Tabak over. Vanwege de zeer dichte mist en de duisternis had mevrouw Frieling de belijning op de weg niet gezien. Hierdoor reed zij de Trekvaart in.

Erepenning Menslievend Hulpbetoon
De Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon is, na de Militaire Willems-Orde, de oudste nog bestaande Nederlandse dapperheidsonderscheiding. De onderscheiding wordt verleend aan ‘hen die een menslievende daad hebben verricht die de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering’. Er bestaat een bronzen, zilveren en gouden uitvoering.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws
regionaal nieuws

Motorrijder gewond bij botsing met auto

Motorrijder gewond bij botsing met autoregionaal nieuws

Marco Kroon spreekt veteranen in Drachten toe

Marco Kroon spreekt veteranen in Drachten toe
kwijt / misdaad in je straat

Overleden kat/poes gevonden

Overleden kat/poes gevonden